Інвестиції у вертикальні ферми у світовому масштабі зростають, і те, що цей тренд спостерігається на тлі припинення або припинення в останній період декількох великих проєктів із вертикальних ферм, а також змін на ринку (які сталися, зокрема, унаслідок пандемії та війни, яка триває в Україні), вселяє оптимізм, – заявила міжнародна консультантка Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (ФАО) Катерина Побережна на Міжнародній конференції “HortiTech – новітні цифрові технології плодоовочевого виробництва”, яка відбулася у Тбілісі, передає EastFruit.
Стеж за новинами у зручному форматі: Підписуйся на наш Twitter
Так, згідно зі щорічним звітом AgFunder, у 2022 році вертикальні ферми, які є частиною напряму “нові сільськогосподарські системи”, залучили $2,85 млрд інвестицій, що на 21% перевищує показник попереднього року.
У глобальному масштабі виробництво у вертикальних фермах поки що не впливає на ринок свіжої плодоовочевої продукції, обсяги виробництва свіжої продукції у вертикальних фермах сьогодні – дуже малі. Для порівняння: сукупна площа теплиць, відведених під овочі та зелень, становить приблизно 500 тис. га (зокрема, 40 тис. га – поліетиленові теплиці), тоді як, за підрахунками Rabobank, вертикальні господарства займають лише трохи більше ніж 70 га, і навіть з урахуванням рівня продуктивності у вертикальних фермах, яка, за дослідженнями університету Wageningen, у середньому у 4 рази вища, ніж у традиційних теплицях, пропозиція продукції з вертикальних господарств – менше ніж 0,1% усього виробництва. При цьому, собівартість продукції, порівняно з традиційною тепличною, – вища.
Вертикальне виробництво слід розглядати як нішеву індустрію. Але, попри поки що незначні масштаби, вертикальне фермерство виправдовує високі інвестиції за умов відповідного ринкового попиту.
Якщо є ринок, який вимагає особливу продукцію, наприклад, мікро- та екзотичну зелень, або салат, скажімо, для азійської кухні, або виробництво сезонних культур, то вертикальні ферми практично незамінні. Відповідно, спочатку має бути ринок, попит, і вже потім під цей попит має підбиратися оптимальна технологія й організовуватися вертикальна ферма, а не навпаки, – акцентувала Побережна.
Відмінна риса вертикальних ферм – можливість виробництва безпосередньо поблизу споживача. Водночас споживач має бути готовий адекватно платити за свіжу продукцію. Такі споживачі, як правило, сконцентровані в містах, відповідно, логістична перевага буде у вертикальної ферми, розташованої в місті або поблизу нього.
Нині лідерами за обсягами виробництва у вертикальних фермах на сьогодні є США і Європа, але водночас активно розвивається відносно новий із цього погляду ринок – країни Близького Сходу. Там спекотний клімат, у якому складно традиційно вирощувати зелень і овочі, і водночас – високий дохід на душу населення, багато експатів, відповідно, значна частка людей готова платити за продукцію преміум-якості, що забезпечується вертикальними фермами.
Нагадаємо, там, де не дістануть ракети. У Дніпрі підприємці відновили зруйнований ворожою армією бізнес. Рік тому поблизу дніпровського аеропорту місцеві бізнесмени створили вертикальну ферму, та після кількох ударів росіян по інфраструктурі летовища, будівлю зруйнувало. Підприємці не здалися: спочатку допомагали ЗСУ, виготовляючи бронежилети, згодом облаштували нову ферму в підвалі.
Вертикальна ферма Smart Oasis Farm починає займатися розробкою власних добрив, оптимізованих під технологію туману, та органічного субстрату, що повністю розкладається за кілька місяців.
У жовтні 2022 року Kaufland та Ultragreens відкрили перше вертикальне фермерське господарство в Румунії, продукція якого продаватиметься у магазинах роздрібної торгівлі. Інвестиції в проєкт компанії Ultragreens, провідного виробника мікророслин та трав у Румунії, становлять 350 тисяч євро.
Технологія вертикальних ферм дозволяє фермерам ОАЕ прискорити вирощування овочів у 3-4 рази і знизити витрати води на 95% у порівнянні з традиційним методом.
Український Smart Oasis Farm вже успішно представив свою “розумну ферму” у Кувейті.
Американська компанія Vertical Harvest планує розширювати свою концепцію інноваційних вертикальних теплиць у Чикаго.
Тим часом в Японії відкрили теплицю площею 13 га з електростанцією на біомасі.
Вертикальні ферми потребують значних інвестицій і доволі дорогі в експлуатації, адже якщо сучасні теплиці застосовують електродосвічування лише в періоди недостатньої природної освітленості, то в повністю замкнутих приміщеннях світити доводиться цілий рік. Нині у вертикальних фермах вирощують, головним чином, мікрозелень, салати та базилік – низькорослі рослини з коротким циклом вирощування. Одна проблема – ці продукти доволі швидко насичують ринок, адже хоч би якою корисною була мікрозелень, це не їжа, а так, приправа до салату чи бутерброду.
Анна Лиса
Підписуйся на наш Telegram. Стеж за новинами у зручному форматі!