Амарант став дуже популярний за минулі 2-3 роки. Це в першу чергу пов’язано з усвідомленням споживачами його харчової, профілактичної та лікувальної цінності, розповів Олександр Дуда, голова ГО “Асоціація виробників амаранту та амарантової продукції”, передає Kurkul.
Ще однією причиною зростання популярності амаранту є стабільно висока закупівельна ціна. Наразі ціна амаранту 25 000 грн/т — на звичайне насіння та 45 000-50 000 грн/т на органічне. А також — помірна собівартість вирощування (6 000-15 000 грн/га).
Попит на амарант зростає щороку і наразі пропозиція не встигає за запитами, що надходять із країн Європи.
Шкода, що логістичні проблеми не дозволяють європейцям побачити в українських виробниках амаранту надійних партнерів. Вже місяць амарант на вітчизняних складах чекає на відвантаження до Євросоюзу. Експортна ціна (DDP, наприклад, Німеччина) — €1050-1250/т в чистоті 99,99% та €950-1000/т в чистоті понад 95%. На органічний — €1500-1800/т, — розповів Дуда.
Експерт зазначив, що амарант може стати альтернативою кукурудзі: урожайність менша, проте ціна і попит більші. Якщо освоїти технологію і вивчити ринки збуту, можна отримувати кращі результати, ніж зі звичними культурами.
Нагадаємо, після накопичення досвіду з вирощування амаранту українські виробники можуть вийти на європейські ринки з інноваційними продуктами.
Зауважимо, амарант економічно вигідніше вирощувати, ніж більшість інших культур. За врожайності 1 т/га рентабельність досягає 75%.
На Миколаївщині випікають 100% амарантовий хліб.
Жнива амаранту завершили на Чернігівщині на площі 29 га.
Французька компанія Bejo France у співпраці з ще п’ятьма французькими виробниками долини Луари та Шампань вивела сорт жовтої цибулі Orion, яка не викликає сліз та не залишає після себе запаху на руках.
У підсобних господарствах п’яти регіонів Узбекистану цього року вперше почали вирощувати перилу, як експеримент за рекомендаціями корейських фахівців. За словами виробників цієї культури, попит на неї з боку ресторанів азійської кухні виявився добрим.
Експерти назвали рентабельність вирощування конопель в Україні.
Анна Лиса
Підписуйся на наш Telegram. Стеж за новинами у зручному форматі!