Новини

Аграрії Узбекистану освоюють вирощування нової культури – перили

У підсобних господарствах п’яти регіонів Узбекистану цього року вперше почали вирощувати перилу, як експеримент за рекомендаціями корейських фахівців. За словами виробників цієї культури, попит на неї з боку ресторанів азійської кухні виявився добрим. Зараз загальна площа експериментальних плантацій перили, розташованих у Ташкентській, Ферганській, Андижанській, Наманганській та Сирдар’їнській областях країни, становить близько 2 гектарів. 2023 року планується значно розширити площі під цією культурою.

Про це повідомляють фахівці EastFruit.

“Уклавши контракт із корейською компанією з виробництва перили, ми почали вирощувати цю рослину. Листя перили ми поставляємо до ресторанів корейської та китайської кухні за ціною від 100 000 до 150 000 сум/кг (від $9,0 до $13,5). Надалі, я хочу поділитися своїм досвідом та навчити жінок нашої махалі (кварталу) вирощувати перилу”, – каже садівник Мавлюда Акбарова із Мірзаабадського району Сирдар’їнської області в інтерв’ю телеканалу “Узбекистан 24”.

Стеж за новинами у зручному форматі: Підписуйся на наш Twitter 

Також узбецькі аграрії налагоджують виробництво та реалізацію насіння цієї рослини. За інформацією телеканалу, корейські партнери пропонують $1200-1300 за 1 кг насіння перили. З одного гектара можна зібрати до 1,5 тонни насіння.

Довідка: Перила – монотипний рід трав’янистих рослин сімейства Ясноткові. В азійській кухні можна зустріти й інші назви: у Японії — сісо, у Китаї — чжи ма, у Кореї — ккенніп (листя Perilla frutescens).Листя перили використовуються в кулінарії країн Азії як салатна рослина і додаються як пряність у різні страви.

Перила також цінується як олійна рослина: у її насінні міститься до 45 % перилової олії, яка швидко висихає та використовується для виробництва лаків та оліфи, а також виготовлення друкарських фарб, тканин, котрі не пропускають воду.

У країнах Азії ця олія рослини після спеціального очищення використовується також у їжу і як лікарський засіб. У медичних цілях застосовують настої та відвари з листя і насіння перили, які мають антисептичну, болезаспокійливу та заспокійливу дію на організм людини, також їх рекомендують для лікування кашлю та бронхіту.

Вважається, що вперше вирощувати перілу почали у Китаї. У цій країні, а також у Японії були основні площі, зайняті посівами перили.

Деякі різновиди з особливо гарним забарвленням і формою листя вирощують як декоративні рослини.

Нагадаємо, червоноплідні яблука з деталізованими малюнками пам’яток архітектури та відомих картин вирощують у префектурі Аоморі на півночі Японії та експортують до Франції.

Французька компанія Bejo France у співпраці з ще п’ятьма французькими виробниками долини Луари та Шампань вивела сорт жовтої цибулі Orion, яка не викликає сліз та не залишає після себе запаху на руках.

Валерія Пепеля

Валерія Ясницька

Журналіст-аналітик, редактор. Пише інтерв'ю та статті про агробізнес. Має дві вищі освіти - економічну та технічну. У друкованих та онлайн-ЗМІ працює від 2006 року. Улюблена тематика - економічне та соціально-політичне життя України.

Схожі статті

Кнопка "Повернутися до початку