Про цікавий досвід «Немішаївського агротехнічного коледжу» розповідає в сюжеті UATV.
Студентський кооператив зареєстрували в травні 2019 року. Пішли в кооперацію студенти, які хотіли виробляти продукцію та отримувати за неї гроші. Директор агротехнічного коледжу Володимир Альохін вважає, що практика допоможе студентам у майбутньому створити свій виробничий або переробний кооператив і продавати продукцію.
– Ми створили лабораторію, у якій вчимо студентів виготовляти продукцію з молока, і вони вже вміють це робити, – розповів Володимир Альохін.
Студенти виготовляють лише натуральну продукцію без консервантів. Майбутні фермери напрацювали технологію виробництва чотирьох видів сиру: з паприкою, шафраном, італійськими травами, а також сир «Любительский». Один із сирів, який опановують назвали «Студентським», і його представили на фестивалі крафтового сиру.
– Це вигідна професія – ти завжди будеш із копійкою, адже люди ніколи не відмовляться від їжі. Кооператив – це маленька підготовка до великого життя, – каже про досвід сироваріння студентка коледжу Діана Гонтарук.
Молоко теж своє: при коледжі є ферма, де 75 дійних корів та ще 170 телят та бичків, за якими доглядають студенти.
Досвід кооперативу в навчальному закладі запозичили у німецької школи Дойла, де добре працює дуальна форма навчання: тобто навчання й виробництво об’єднані. Подібний досвід поєднання теорії з практикою уже є й в Литві – із закладами цієї країни теж співпрацює Немішаївський коледж.
Читайте: Як вирішити проблему зі збутом продукції: садівники Херсонщини об’єдналися в кооператив
Директор коледжу в майбутньому сподівається на гранти і планує розширити досвід студентської кооперації не лише на виробництво сиру. Наразі коледж випускає близько 500 студентів на рік, дуже важливо дати їм поштовх до відкриття власної справи.
Як повідомляв раніше Landlord, 33 львівських фермери об’єдналися в кооператив задля розвитку бізнесу.
Підписуйся на наш Telegram. Стеж за новинами у зручному форматі!