Всеукраїнська аграрна Рада підтримує ініціативу зниження ставки податку на додану вартість, що активно обговорюється в суспільстві, однак пропонує знижувати її не до 0%, а до 10%. Позаяк ймовірність запровадження нульової ставки загрожує низкою негативних наслідків і для держави, і для агровиробників, повідомляє пресслужба ВАР.
На цьому заступник голови ВАР Михайло Соколов наголосив під час круглого столу “Збереження конкурентоспроможності української агропродовольчої продукції в умовах запровадження на території ЄС нульової ставки ПДВ на харчові продукти з 1 липня 2022 року”.
Михайло Соколов зауважив, що питання зниження ПДВ на харчові продукти в Україні назріло давно і ВАР вже кілька років наголошує на важливості такого кроку. Так, згідно з дослідженням ФАО легкий або середній ступінь недоїдання спостерігається вже у 20% населення України. Це серйозний показник, але ситуація, на жаль, буде лише погіршуватись, оскільки очікується ріст цін на харчові продукти через зростання вартості добрив та газу. Відповідно, зниження ставки ПДВ на харчові продукти – це гарна ідея, бо вона дозволяє знизити ціни на них.
“З іншого боку знижувати ставку ПДВ до 0% не потрібно, оскільки тоді виробники с/г продукції та харчових продуктів перетворяться на тих, кому постійно потрібно буде відшкодовувати ПДВ. Вони матимуть податковий кредит, оскільки купують матеріально-технічні ресурси для виробництва з ПДВ. Зараз, за нашими оцінками, підприємств, які постійно звертаються до держави за відшкодуванням ПДВ, не більше 2 тисяч. Але якщо всі аграрії, які є платниками ПДВ, будуть потребувати його відшкодування, то це щонайменше 16 тисяч додаткових підприємств. Це збільшення адміністративного навантаження на податкову службу майже в 10 разів. І ми зіткнемось з тим, що процес відшкодування просто зупиниться. Агровиробники змушені будуть чекати коштів місяцями. Тому ми підтримуємо ініціативу зниження ставки ПДВ, але пропонуємо знижувати її до 10%, а не нуля. Крім того, варто взяти до уваги, що ЄС знижує ставку до 0% не з 20%, а з 5%-7%. Тому, якщо ми знизимо зі своїх 20% до 10%, то будемо мати той самий ефект, що і вони”, — пояснив заступник голови ВАР.
Зниження ставки ПДВ на харчові продукти матиме й інший позитивний ефект: виробники, які працюють легально, отримають перевагу над тими, хто працює в тіні. Адже передусім знизяться ціни на харчові продукти на поличці магазинів, але самі виробники нічого не втратять. Разом з тим ті підприємства, які працюють нелегально, матимуть збитки: вони ПДВ не платять і зниження ціни на продукти – це і їх втрати також. Тому такий крок допоможе державі скоротити обсяг нелегального ринку.
Заступник голови ВАР також наголосив, що Україна має серйозно поставитись до питання зниження ставки ПДВ на харчові продукти. Оскільки в разі її збереження на рівні нинішніх 20%, в той час, як Євросоюз знизить ПДВ до 0%, це загрожує Україні засиллям нелегального імпорту.
“Ми навряд чи зможемо перешкодити цьому. Адже вже й сьогодні маємо проблему, наприклад, з польськими сирами, які масово завозяться в Україну, бо в Польщі значно нижча ставка ПДВ. Тому маємо розглянути зниження ставки ПДВ на харчові продукти, щоб ця різниця не була такою значною, і щоб не виникало великого стимулу завозити продукти”, — резюмував Соколов.
Нагадаємо, в Україні необхідно зменшити ставку ПДВ для харчових продуктів до нуля. А головне завдання влади – щоб на полицях магазинів продукти подешевшали на 20%. Про це розповів секретар аграрного комітету, депутат “За майбутнє” Іван Чайківський.
Як раніше повідомляв Landlord, Польща знизила до нуля ставки податку на додану вартість (ПДВ) на харчові продукти та енергоресурси. Відповідне рішення підписав президент Польщі Анджей Дуда. Зазначається, що продавці продуктів повинні будуть з 1 лютого 2022 року змінити у своїх магазинах налаштування фіскальних касових апаратів — так, щоб нараховувати 0% ПДВ на молоко, яйця, фрукти й овочі.
Анна Лиса
Підписуйся на наш Telegram. Стеж за новинами у зручному форматі!