Новини / Технології     05 лютого 2024 19:33

В Ізраїлі вивели томати, які в’яляться прямо на лозі

При в’яленні томати нового сорту втрачають близько 80% своєї початкової ваги до того часу, як їх збирають

Як би нам не подобалися в’ялені помідори, їх зазвичай попередньо обробляють діоксидом сірки або сіллю перед процесом сушіння. Однак новий вид помідорів черрі виведений спеціально для сушіння прямо на лозі, повідомляє New Atlas.

Ізраїльська харчова технологічна компанія Supree, розробила сорт томатів, плоди якого мають мікроскопічні тріщини на шкірці. При достиганні ці мікротріщини збільшуються і волога природно випаровується з них.

Так томати в’яляться прямо на гілці, не потребують нарізування та соління, як при в’яленні традиційних сортів.

При в’яленні томати нового сорту втрачають близько 80% своєї початкової ваги до того часу, як їх збирають, так концентруючи смак, антиоксиданти та інші поживні речовини в решті 20%. За потреби томати можна досушувати, заморожувати і таким чином зберігати до року без використання консервантів. При цьому не втрачається смак, текстура чи поживна цінність.

Нині Supree зосереджується на продажі томатів безпосередньо корпоративним клієнтам у харчовій промисловості. Компанія також розробляє механічну систему збирання врожаю, яка має знизити вартість томатів, і навіть може створити інші самовисихаючі культури, наприклад солодкий перець.

Нагадаємо, вчені-селекціонери науково-дослідного інституту садівництва, виноградарства і виноробства при Міністерстві сільського господарства Узбекистану представили нові сорти нектарина під назвами “Хосіят” та “Іфора”.

Фермери Хоккайдо виростили абсолютно новий фрукт, круглий, соковитий і солодкий, як диня, але трохи кислуватий, як лимон.

Компанія Plant & Food Research Ltd (PFR) із Нової Зеландії розробила лінійку сортів абрикоса. Виробники цієї кісточкової культури потребують нових сортів, що добре переносять умови ранньої весни, мають стабільну врожайність, гарні смакові якості, текстуру та лежкість плодів.

Анатолій Лаба, селекціонер, член Асоціації селекціонерів, помологів та садівників вирощує в селі Пільний Олексинець Хмельницької області гібриди кісточкових, у тому числі й чорну абрикосу.

Новини за темою:  МХП збільшує європейські продажі курятини: наскільки виріс експорт у 2025 році

Червоноплідні яблука з деталізованими малюнками пам’яток архітектури та відомих картин вирощують у префектурі Аоморі на півночі Японії та експортують до Франції.

В Австралії розробляють програму селекції для підвищення жаростійкості пшениці. Cпільний проєкт між Університетом Сіднея, InterGrain, Agriculture Victoria та Департаментом первинної промисловості та регіонального розвитку Західної Австралії працює над виведенням більш стійких до спеки сортів пшениці.

Американська селекційна компанія Fall Creek Farm & Nursery вивела новий сорт лохини. Селекціонери презентували сорт PeachyBlue ‘ZF08-029’, що виділяється великими ягодами, високою врожайністю та персиковим ароматом.

Бразильський науково-дослідний інститут кави розпочав вирішальний етап у двадцятилітньому проєкті з розробки сортів кави арабіка, які природньо не містять кофеїну. На думку дослідників, ця розробка може мати значний комерційний потенціал

Анна Лиса

Сподобався цей матеріал?
Підтримайте його автора!

Читайте також