Новини    23 лютого 2023 18:17

Українські фермери почали заробляти на бруньках смородини 

Вартість смородинових бруньок може варіюватися від 300 до 1000 грн за літр, але ціна змінюється залежно від поточних потреб

Смородину в Україні дедалі частіше вирощують не стільки заради ягід, натомість задля бруньок. Для Європи цей різновид бізнесу не новий – десятиліттями французькі фармацевтичні та парфумерні підприємства закуповують у фермерів смородинові бруньки, пише SEEDS.

Нині оголошення про закупку бруньок можна зустріти на всіх популярних дошках аграрних оголошень й в Україні. Здебільшого ці бруньки йдуть на виготовлення алкогольної настоянки під назвою “контабас”.

Стеж за новинами у зручному форматі: Підписуйся на наш Twitter

Збирати смородинові бруньки можна майже з будь-яких сортів, але найкращий сорт “Ювілейна копанева”, бо на ній виростає найбільша кількість бруньок. Вік куща може бути будь-який, головне, щоб бруньки містили побільше олії і мали приємний запах.

Найкраще збирати бруньки весною, коли вони вже досить добре набухли, але листочки з неї ще не вилізли. Однак можна це робити упродовж осені-зими. Та варто пам’ятати, що бруньки дуже швидко пліснявіють, тож зберігати їх можна не більше 2-3 тижнів.

Найкраще продавати свіжі бруньки, але якщо треба якийсь час зберігати, то необхідно зберігати їх замороженими, для цього може підійти будь-яка морозильна камера. Але в жодному разі не підходить для зберігання холодильник, адже в холодильнику вони теж покриваються пліснявою.

Вартість смородинових бруньок може варіюватися від 300 до 1000 грн за літр, але ціна змінюється залежно від поточних потреб.

Однак контабас – не єдиний вид продукції, яка потребує смородинових бруньок. У сусідній Польщі дуже багато господарств вирощують смородину заради бруньок, які відправляють у Францію для парфумерної промисловості. У Франції готовий екстракт з бруньок чорної смородини вроздріб коштує 700 євро за 50 гр продукції.

Нагадаємо, садівник-селекціонер із Кам’янця-Подільського В’ячеслав Францішко вніс до Державного реєстру сортів чимало рослин. Раніше їх вирощували хіба що любителі.

Вчені НУБіП вивели перший український сорт бузини чорної, що дозволяє розпочати її широке культивування.

Селекціонерами Науково-дослідного інституту овоче-баштанних культур та картоплі при Міністерстві сільського господарства Республіки Узбекистан створено ранній сорт картоплі “Ташкентська казка”, що підходить для ґрунтово-кліматичних умов країни.

У результаті багаторічних досліджень вченим Науково-дослідного інституту овочебаштанних культур та картоплі Узбекистану вперше вдалося вивести новий сорт рокамболю – овоча, який також називають цибулею-чесноком, причасниковою цибулею, єгипетською цибулею або іспанським часником.

Ферма Panbaran на Київщині створила патріотичний український сир “Чорнобаївка”.

Ізраїльська компанія Rahan Meristem спільно з підприємством Banarica Colombia з Колумбії розробили новий сорт бананів із групи Кавендіш, стійкий до грибного захворювання — фузаріозу TR4, яке відоме як панамська хвороба. Новий сорт також відрізняється високою врожайністю та ранніми термінами цвітіння. Про це повідомляє Fruit-inform.

18 гектарів землі для вирощення городини та ягід цьогоріч виділили 10 лісових господарств Хмельницької області. Ця площа – більша в 5 разів у порівнянні з минулим роком. Посіви ягід та овочів збільшили через війну. Частину зібраної городини використають під час виробництва сухих супів для українських воїнів, решту врожаю продадуть.

Анна Лиса

Сподобався цей матеріал?
Підтримайте його автора!

Читайте також

Ще немає новин у цій стрічці ...