Питання виробництва медових напоїв та натуральної продукції меду було основною темою круглого столу в Мінагрополітики, що відбувся 11 липня, повідомляє прес-служба відомства. У заході взяли участь представники галузі бджільництва, комітету підприємців АПК, радник з питань сільського господарства Посольства Франції Ніколя Перрен.
Заступник Міністра аграрної політики та продовольства України Віктор Шеремета, поінформував, що уряд працює над вдосконаленням держпідтримки пасічників, оновленням вимог до меду, які відповідатимуть вимогам ЄС та світовим вимогам. Це допоможе розширити експортний потенціал галузі. Медоварам уже спростили отримання ліцензій: до Закону України «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів» внесені відповідні зміни. В уряді націлені на формування українського бренду – мед питний, який має шанс завоювати закордонні ринки.
Міністерство підготувало наказ щодо вимог до меду, націлений на впорядкування внутрішнього ринку продукції бджільництва та розвитку експортного потенціалу галузі. Для підготовки виробників меду наказом передбачено перехідний період до 1 січня 2023 року.
Читайте: 4 переваги мобільних додатків для пасічника
Віктор Шеремета поінформував про державну підтримку бджолярів, завдяки якій планується розширити виробництво якісних медових продуктів та напоїв.
«Якщо бджолярі зареєстровані як сімейне фермерське господарство або створили сільськогосподарський обслуговуючий кооператив із заготівлі та переробки продукції бджільництва, вони можуть користуватися усіма напрямами державної підтримки фермерства. Крім того, за напрямом здешевлення вітчизняної с/г техніки і обладнання у Мінагрополітики працюють над змінами до Переліку, щоб спеціально для бджолярів доповнити його обладнанням іноземного походження», – відзначив він.
Як повідомляв раніше Landlord, чиновники вдосконалять законодавство щодо ЗЗР для захисту бджіл від засосування пестицидів.
Підписуйся на наш Telegram. Стеж за новинами у зручному форматі!