Туніський фермер, котрий вирощує пшеницю, Хасан Четуї шукає натхнення в глибокому минулому, намагаючись адаптуватися до посухи, викликаної зміною клімату, висіваючи старі сорти пшениці, які, як він сподівається, дадуть урожай протягом року, інформує Asharq Al Awsat.
Четуї не вірить, що його експеримент з альтернативними видами пшениці, ймовірно, спрацює скрізь, але він вважає, що це може допомогти йому впоратися з роками незначних дощів і спеки, які знищили більшу частину його врожаю минулого року.
Роки посухи, що вразили більшу частину Північної Африки, спустошили туніські водосховища та висушили посіви, а низка спекотних літ знищила деякі з тих, що залишилися.
Сільськогосподарські експерти в Тунісі скептично ставляться до того, що старі сорти пшениці зможуть захистити фермерів від впливу зміни клімату, і зазначають, що сучасна пшениця дає набагато вищі врожаї.
Однак вони також кажуть, що старі сорти можуть працювати краще в певних областях або за певних умов, і що експерименти Четуї варті уваги.
Оригінальне насіння вкорінюється в природі, вкорінюється в якості ґрунту та вкорінюється відповідно до місця розташування, і воно має здатність адаптуватися, — зазначив Хусейн аль-Райлі, експерт із сільськогосподарської політики в Тунісі.
Раніше стало відомо, що Продовольча і сільськогосподарська організація Об’єднаних Націй (ФАО) і Міжнародне агентство з атомної енергії (МАГАТЕ) провели захід, присвячений майбутньому поверненню на Землю насіння, відправленого в космос чотири місяці тому. Відповідне відео організації розмістили в Youtube.
Мета новаторського експерименту – вивести нові сільськогосподарські культури, здатні адаптуватися до зміни клімату і допомогти людству в боротьбі з голодом. За прогнозами, до 2050 року населення Землі сягне майже 10 мільярдів людей, тому необхідно вже зараз шукати інноваційні рішення, спрямовані на виробництво більшої кількості продовольства.
Насіння з лабораторій МАГАТЕ і ФАО, що належать до сортів Arabidopsis і Sorghum, вирушило в космос 7 листопада 2022 року на вантажному шатлі без екіпажу. Перебуваючи на орбіті, вони зазнали впливу космічної радіації, мікрогравітації та екстремальних температур – всередині та зовні Міжнародної космічної станції.
Зауважимо, кожного року в Україні ситуація з опадами погіршується, і, відповідно, стає важливим впровадження технологічних рішень для подолання цих викликів.
Про це повідомив Владислав Тютюнник, директор компанії Inter Agrolab та заступник директора з виробництва СТОВ “Інтер”, передає AgroPortal.
Сучасною тенденцією є активне переміщення зони Степу в напрямку центру та півночі, що вимагає від агровиробників змінити технології для забезпечення успішного вирощування врожаїв. Зокрема, Владислав Тютюнник поділився прикладами з Черкащини, Полтавщини та Кіровоградщини, де внаслідок дефіциту опадів у 2020 році кукурудза не утворила початків.
“У нашому господарстві ми ще частково застосовуємо оранку, але вже почали розпушувати частину площ і активно думаємо над тим, щоб змінити технологію кардинально”, — сказав він.
Рекомендацією аграріям є проведення аналізу кількості опадів у регіонах, де розташовані їхні поля. Дослідження компанії “Inter Agrolab” вказують на важливість врахування розподілу опадів для ефективного ведення сільськогосподарських робіт.
Нагадаємо, перехід до чистої енергетики може прискоритися ще більше внаслідок жорсткішої кліматичної політики.
Важливі океанські течії перерозподіляють тепло, холод та опади між тропіками та північними частинами Атлантики. Але вони можуть перестати працювати вже до 2060 року.
Минулими роками продажі насіння сорго скоротилися орієнтовно в 5-7 разів. У піковий період розвитку культури в Україні загальна площа посівів складала 150-170 тис. га. Наразі це не більше 10 тис. га.
Глобальне потепління може суттєво змінити найближчим часом і смак вина. Воно стане більш солодким та пряним, а ще воно матиме менше додаткових квіткових ароматів.
Анна Лиса
Підписуйся на наш Telegram. Стеж за новинами у зручному форматі!