Ізраїльський стартап MAMAY Technologies створив алгоритм на базі штучного інтелекту, який визначає “об’єктивну” солодкість їжі та напоїв. Коли досвідченому підприємцю та засновнику стартапу Ювалю Кляйну було всього шість років, він спробував напій, який визначив його майбутній розвиток, повідомляє newfood.
“Розетта” – ізраїльський солодко-гіркий напій, виготовлений із цукру та мигдалю. Коли його подають охолодженим у спекотний день, як це було цього разу в Єрусалимі в 1967 році, це “найдивовижніший напій, який коли-небудь виготовлявся”, згадував Кляйн.
Стеж за новинами у зручному форматі: Підписуйся на наш Twitter
Підприємець давно намагався відтворити напій із “правильним” балансом між гіркотою та солодкістю. І лише після довгої кар’єри він знайшов спосіб прийти до своєї мрії.
Вісім років тому підприємець почав вивчати різні види цукру та їхню солодкість, щоб розробити ідеальний рецепт Rosetta. Зараз, щоб полегшити цей процес, Кляйн залучив штучний інтелект.
Розроблений алгоритм почав з оцифровки солодощів. Для проведення фізико-хімічних випробувань харчових продуктів та напоїв використовується лабораторне обладнання. Тести аналізують молекули цих продуктів.
Розуміння впливу молекул на смак і запах дозволяє MAMAY об’єктивно визначити профіль солодкості. Програмне забезпечення, засноване на ШІ та обробці великих даних, може кількісно показати вплив солодкості на основі більш ніж 70 прийнятних підсолоджувачів у їжі та напоях.
Нині стартап уже співпрацює з виробниками води, кави, молока та чаю, які можуть використовувати ШІ для визначення смаку власного продукту, а також продукту своїх конкурентів.
Нагадаємо, британський стартап Moolec планує масово виробляти свинину із сої. Технологія вже апробована та готова до масштабування. Компанія Moolec, відповідно до своєї назви, займається дослідженнями рослин та сільськогосподарських культур на молекулярному рівні. Нині науковці займаються розробкою платформи для виробництва “соєвої свинини”, вирощування якої може бути вигіднішим, ніж у випадку зі справжнім м’ясом.
Американська харчова технологічна компанія Motif FoodWorks випустила свій перший продукт, орієнтований на споживача, — гамбургери на рослинній основі Motif BeefWorks.
З листопада компанія GG (GG plant-based food products) вела на ринок рослинну альтернативу кальмарам.
Управління з контролю за якістю харчових продуктів і медикаментів США (FDA) завершило першу передпродажну консультацію щодо харчових продуктів для людей, виготовлених із культивованих клітин тварин.
Найбільша у світі меблева компанія IKEA виготовлятиме фрикадельки з “м’яса” рослин, пише Forbes. Рівень викидів парникових газів під час їх виготовлення складе лише 4% від обсягу викидів, що з’являються при приготуванні справжнього м’яса. До складу рослинного делікатесу увійде гороховий протеїн, овес, яблука та картопля. У компанії обіцяють, що веганські фрикадельки виглядатимуть як м’ясо та матимуть ідентичний смак.
Чеський харчовий технологічний стартап Mewery представив гамбургер із суміші культивованої свинини та клітин мікроводоростей. Інновація знаменує собою нову віху в секторі культивованого м’яса, оскільки це означає появу більш етичних та екологічно чистих м’ясних продуктів за нижчою собівартістю, ніж інші продукти з культивованого м’яса.
Завдяки штучному інтелекту статки найбагатших людей світу зросли на понад 150 мільярдів доларів, повідомляє Business Insider. Сплеск інтересу до інтелектуального мовного інструменту ChatGPT швидко поширився на ринки, і відомі інвестори поспішали скупити акції компаній, які, на їхню думку, могли б сприяти зростанню ШІ.
Сучасне агропідприємство зіштовхується з низкою складних завдань та викликів в господарській діяльності. Однак, з появою нових технологій, зокрема штучного інтелекту, з’являються нові можливості для аграріїв у їхніх прагненнях до успіху. Один з таких інноваційних інструментів – ChatGPT.
Uncommon, біотехнологічний стартап у Кембриджі, який створює інноваційне екологічно чисте клітинне м’ясо, залучив $30 млн інвестицій. Серед інвесторів – представник четвірки найбільших венчурних компаній Великобританії Balderton Capital, яка фінансує технологічні стартапи, а також Сем Альтман, співзасновник та CEO OpenAI, яка створила ChatGPT. До речі, для Альтмана це уже не перша інвестиція в Uncommon.
Анна Лиса
Підписуйся на наш Telegram. Стеж за новинами у зручному форматі!