Про це повідомляє ФАО.
На Міжнародній конференції з безпеки харчових продуктів і питань торгівлі, яка проходила 23–24 квітня в Женеві, генеральний директор ФАО Жозе Граціану де Сілва порушив питання якості харчування.
Читайте: 6 способів навчити дітей цінувати їжу й поважати фермерів, які її виробляють
За його словами, поняття безпеки продовольства не повинно зводитися виключно до запобігання харчовим отруєнням, воно також має враховувати численні ризики для здоров’я, пов’язані з неправильним харчуванням.
Причина ожиріння – неякісні продукти
На сьогодні продукти, які зазнали глибокої переробки, частіше виявляються втягнутими в міжнародний товарообіг, і більшість із них, як і раніше, вважаються безпечними для споживання. Але оброблена їжа містить мало поживних речовин, високу частку насичених жирів, рафінованого цукру, солі і хімічних добавок. Тож, споживання продовольства, яке зазнало глибокої переробки, є основною причиною зростання рівня ожиріння у світі – наголосив Жозе Граціану де Сілва.
Сьогодні у світі понад 670 млн дорослих страждають на ожиріння. Згідно з прогнозами, кількість людей з ожирінням дуже скоро перевершить кількість тих, хто голодує (821 млн за даними 2017 р.).
Граціану де Сілва зазначив, що, на відміну від голоду, який обмежений конкретними районами і превалює в конфліктних зонах і областях, уразливих до змін клімату, ожиріння існує повсюдно:
«Ми є свідками глобалізації ожиріння. Наприклад, вісім із 20 країн світу, де найбільш швидко зростає рівень ожиріння серед дорослих, розташовані в Африці».
Граціану де Сілва підкреслив, що ожиріння є причиною багатьох хронічних захворювань, таких як діабет, хвороби серця, гіпертонія і деякі форми ракових захворювань, а вартість лікування і втрат у формі зниження продуктивності праці становить близько $2 трлн щорічно.
«Це можна порівняти з наслідками від куріння або збройних конфліктів у наші дні. Тому, щоб продовольство можна було рекомендувати для споживання людиною, воно повинно бути не тільки безпечним, а й містити достатню кількість поживних речовин», – сказав він.
Кодекс Аліментаріус
Генеральний директор ФАО підкреслив центральну роль єдиних стандартів безпеки на продукти харчування і закликав усі країни розширити свою участь у Кодексі Аліментаріус та застосуванні на практиці його стандартів.
Кодекс Аліментаріус – об’єднана програма ФАО/ВООЗ щодо стандартів на харчові продукти – є, за словами Граціану де Сілва, єдиною міжнародною відправною точкою для оцінки якості продуктів харчування.
Landlord раніше повідомляв про те, що майже дві третини людей, які відчувають гострий дефіцит продовольства, проживають у 8 країнах: Афганістані, Демократичній Республіці Конго, Ефіопії, Нігерії, Південному Судані, Судані, Сирії та Ємені.
Підписуйся на наш Telegram. Стеж за новинами у зручному форматі!