Переробники амаранту в сезоні-2024 підіймають закупівельні ціни на товарне насіння до 30 тис. грн/т з ПДВ, зазначив голова ГО “Асоціація виробників амаранту та амарантової продукції” Олександр Дуда.
Експерт додав, що органічний амарант можна буде продати за ціною 50 тис. грн/т з ПДВ.
Протягом 2020-2023 років фермери стабільно реалізовували насіння амаранту по 25 тис. грн/т, це дозволило втримати реалізаційні ціни для вітчизняних переробних підприємств і забезпечити їх сировиною в повному обсязі. Середня врожайність насіння амаранту сортів Харківський-1, Лєра на природному агрофоні становить 12 ц/га, із листовим підживленням та внесенням 30-50 кг д.р. N, P — до 26 ц/га. Орієнтир для пожнивних посівів амаранту сорту Ультра на природному агрофоні — 8 ц/га.
Наразі маємо сталий попит на українське товарне насіння амаранту. Україна стала поважним і бажаним гравцем на європейському ринку. Запити на сировину значно перевищують наші можливості їх задовольнити. Через те ми і робимо обґрунтований крок — збільшуємо посівні площі під амарантом в Україні до 10 тис. га в 2024 році, — уточнив Дуда.
Нині з аграріями вже почали укладати угоди на викуп врожаю 2024 року. Зараз в Україні є можливість прийняти та забезпечити післязбиральну доробку (сушіння та очистку до чистоти 99,99%) до 2 тис. т збіжжя амаранту щороку.
Нагадаємо, після накопичення досвіду з вирощування амаранту українські виробники можуть вийти на європейські ринки з інноваційними продуктами.
Зауважимо, амарант економічно вигідніше вирощувати, ніж більшість інших культур. За врожайності 1 т/га рентабельність досягає 75%.
На Миколаївщині випікають 100% амарантовий хліб.
Жнива амаранту завершили на Чернігівщині на площі 29 га.
Французька компанія Bejo France у співпраці з ще п’ятьма французькими виробниками долини Луари та Шампань вивела сорт жовтої цибулі Orion, яка не викликає сліз та не залишає після себе запаху на руках.
У підсобних господарствах п’яти регіонів Узбекистану цього року вперше почали вирощувати перилу, як експеримент за рекомендаціями корейських фахівців. За словами виробників цієї культури, попит на неї з боку ресторанів азійської кухні виявився добрим.
Експерти назвали рентабельність вирощування конопель в Україні.
Анна Лиса
Підписуйся на наш Telegram. Стеж за новинами у зручному форматі!