П’ять років тому, у 2016-му, на території п’ятизіркового комплексу Edem Resort Medical & SPA неподалік Львова були засновані виноградник та виноробня Chateau Edem, де висадили чотири сорти морозостійкого винограду європейської селекції, який найкраще підходить для західноукраїнського регіону.
У травні 2021 року виноградник поповнився двома новими сортами. Подія стала значимою для Chateau Edem, адже до висадки винограду долучилися і гості комплексу.
Про оновлення виноградників Країни Едем, плани на майбутнє та традиції Chateau Edem ми поспілкувалися з професійним енологом Віталієм Маланчуком, який керує процесами виноробні та забезпечує дотримання технології органічного вирощування винограду, генеральним менеджером Edem Resort Medical & SPA Олексієм Волошиним та засновником комплексу Ігорем Кривецьким.
Про нові сорти винограду та результати діяльності
Які нові сорти винограду доповнили Chateau Edem?
Олексій Волошин: Перші 5000 виноградних лоз ми висадили ще у травні 2016-го, а через 5 років вирішили розширити виноградник новими сортами, які у нас ще не росли. Це французький класичний Піно Нуар — дуже примхливий сорт, що потребує особливого догляду, та Йоханітер німецької селекції, з якого виробляють ігристі вина. Наразі територія виноградників становить вже 2,5 га.
Які перші успіхи вашого молодого вина?
Олексій Волошин: Вино ми виробляємо четвертий рік, цей сезон буде п’ятим. Ми відправляли і продовжуємо відправляти наші зразки на різні українські та міжнародні конкурси, і нам дуже приємно, що за ці роки ми отримали понад 10 нагород. Наш виноградник досить молодий, і навіть при таких ранніх лозах ми вже маємо дуже гарні результати. Ми впевнені, що через 5–6 років у нас будуть чудові червоні та рожеві вина, а також власне львівське ігристе вино з нових сортів винограду.
Про виробництво та споживачів
Як організовано господарство з вирощування винограду та які сорти вже себе «проявили»?
Віталій Маланчук: Наразі у нашому винограднику вже є сорти Соляріс, Мускаріс, Каберне Кортіс, Совіньєр Грі, які ідеально підходять до клімату Західної України за рахунок раннього терміну достигання.
Нам пощастило, що в нашій місцевості земля просто ідеальна. Ми провели низку досліджень та аналізів, які це підтвердили, тож ми лише спушили ґрунт та приступили до висаджування винограду.
До першого вина виноградна лоза «проявляла» себе чотири роки, і вже зараз кожен може спробувати напій, виготовлений за авторською технологією Chateau Edem.
В обробітку ґрунту ми робимо акцент на екологічності, тому використовуємо лише препарати без хімічних домішок, які проходять сертифікацію «Органік Стандарт».
Читайте: На Київщині триває історія захисту від незаконного дерибану державних земель
Які смаки більшості ваших споживачів та хто ваша клієнтська аудиторія? Як ви враховуєте її вподобання?
Віталій Маланчук: Гості комплексу і є нашою найкращою аудиторією. Вони обожнюють наші вина, з радістю висаджують та збирають з нами виноград, відвідують бранчі та куштують вино. Ми, звичайно ж, дослухаємося до побажань відвідувачів та поціновувачів продукції Chateau Edem.
Власне, саме вони і надихнули нас на рішення виростити виноград сорту Йоханітер німецької селекції та Піно Нуар для ігристих вин, а також відмовитися від солодкого вина, надаючи перевагу сухим білим та рожевим винам.
Про спільну висадку винограду
На думку засновника Edem Resort Medical & SPA Ігоря Кривецького, спільна висадка та збір винограду — прекрасна традиція, яку хочеться розвивати.
«Ми мріємо, щоб в Україні було побільше таких традицій і люди частіше збиралися разом та робили хороші речі: висаджували виноград, дерева, чистили ліси. Вважаю, що так ми точно зробимо Україну красивішою, здоровішою та щасливішою», — поділився він.
А успіх Chateau Edem та постійно зростаючу популярність нових львівських вин засновник комплексу пояснює дуже просто: потрібно все робити з душею, вкладати себе у будь-яку справу і, звісно, не боятися кропіткої роботи.
«Раніше чомусь вважалося, що Західна Україна — не винний регіон, проте ми довели протилежне. І щасливі, що маємо можливість створювати такі чудові традиції спільної висадки та збору винограду. Мабуть, саме це і є правильним початком відродження виноробень в Україні», — наголосив Ігор Кривецький.
Нагадаємо, раніше Landlord розповідав, про галицький виноробний рай Chateau Edem
Підписуйся на наш Telegram. Стеж за новинами у зручному форматі!