Новини / Технології     05 лютого 2024 19:59

Науковці уповільнили дозрівання винограду для покращення якості вина

Уповільнення дозрівання плодів знижує вміст шестивуглецевих альдегідів, спиртів і 2-ізобутил-3-метоксипіразину, пов’язаних із зеленими і рослинними нотами вина, і збільшує кількість норизопреноїдів і терпенів, пов’язаних з приємними квітковими і фруктовими нотами вина

Австралійськими вченими з Університету Аделаїди проведені експерименти з уповільнення швидкості дозрівання винограду сорту Каберне Совіньон.

Виноград для вина особливо вибагливий до погодних умов, через спеку і посуху ягоди дозрівають набагато раніше, через що вино виходить не дуже високої якості. Розв’язати цю проблему взялись австралійські вчені з Університету Аделаїди, пише useti.

Дослідники вирощували виноград в Каліфорнії. Вони або зрізали частину грон на виноградних лозах, або починали більше поливати рослини під час пізнього вегетаційного періоду.

На деяких ділянках робили і те, і інше, а ще на одній ділянці вони не робили ні того, ні іншого і збирали виноград протягом усього періоду дозрівання.

Експеримент показав, що рослини з найменшою кількістю ягідних грон швидше накопичують цукор і дозрівають раніше за інших. А виноград, який часто поливають, але при цьому і зрізають, дозріває повільніше всіх.

Вивчивши склад ягід, вчені виявили, що уповільнення дозрівання плодів знижує вміст шестивуглецевих альдегідів, спиртів і 2-ізобутил-3-метоксипіразину, пов’язаних із зеленими і рослинними нотами вина, і збільшує кількість норизопреноїдів і терпенів, пов’язаних з приємними квітковими і фруктовими нотами вина.

Дослідження показало, що більш тривалий час вирощування значно покращує якість винограду для виноробства. Але, як відзначають професіонали, вплив цих способів слід відстежувати протягом декількох років, перш ніж вносити зміни в існуючу в сучасному світі практику.

Нагадаємо, вчені-селекціонери науково-дослідного інституту садівництва, виноградарства і виноробства при Міністерстві сільського господарства Узбекистану представили нові сорти нектарина під назвами “Хосіят” та “Іфора”.

Фермери Хоккайдо виростили абсолютно новий фрукт, круглий, соковитий і солодкий, як диня, але трохи кислуватий, як лимон.

Компанія Plant & Food Research Ltd (PFR) із Нової Зеландії розробила лінійку сортів абрикоса. Виробники цієї кісточкової культури потребують нових сортів, що добре переносять умови ранньої весни, мають стабільну врожайність, гарні смакові якості, текстуру та лежкість плодів.

Новини за темою:  Яйця в Україні подешевшали: скільки тепер коштує десяток і де найвигідніше купувати

Анатолій Лаба, селекціонер, член Асоціації селекціонерів, помологів та садівників вирощує в селі Пільний Олексинець Хмельницької області гібриди кісточкових, у тому числі й чорну абрикосу.

Червоноплідні яблука з деталізованими малюнками пам’яток архітектури та відомих картин вирощують у префектурі Аоморі на півночі Японії та експортують до Франції.

В Австралії розробляють програму селекції для підвищення жаростійкості пшениці. Cпільний проєкт між Університетом Сіднея, InterGrain, Agriculture Victoria та Департаментом первинної промисловості та регіонального розвитку Західної Австралії працює над виведенням більш стійких до спеки сортів пшениці.

Американська селекційна компанія Fall Creek Farm & Nursery вивела новий сорт лохини. Селекціонери презентували сорт PeachyBlue ‘ZF08-029’, що виділяється великими ягодами, високою врожайністю та персиковим ароматом.

Бразильський науково-дослідний інститут кави розпочав вирішальний етап у двадцятилітньому проєкті з розробки сортів кави арабіка, які природньо не містять кофеїну. На думку дослідників, ця розробка може мати значний комерційний потенціал

Анна Лиса

Сподобався цей матеріал?
Підтримайте його автора!

Читайте також