
На українському ринку спостерігається чергове зниження цін на моркву, повідомляють аналітики проєкту EastFruit.
Нині масове збирання моркви у самому розпалі. Водночас значна частина виробників, які вже заповнили сховища морквою, намагається реалізувати цю продукцію відразу з поля. Крім того, активно пропонується морква не найвищої якості, яка не підлягає тривалому зберіганню, що є додатковим фактором зниження відпускних цін у цьому сегменті.
Стеж за новинами у зручному форматі: Підписуйся на наш Twitter
На сьогодні українські фермери намагаються продати моркву по 4-8 грн/кг, що в середньому на 26% дешевше, ніж наприкінці минулого робочого тижня. Основною причиною здешевлення моркви на українському ринку, на думку експертів, стало збільшення пропозиції цього коренеплоду на тлі масового збирання в місцевих господарствах. При цьому фахівці відзначають насичення ринку морквою, не призначеною для зберігання, зважаючи на невисокі якісні характеристики, що також сприяє зниженню відпускних цін у цьому сегменті.
Морква в Україні вже надходить у продаж у середньому на 58% дешевше, ніж в аналогічний період минулого року. Ситуацію, що склалася, аналітики ринку пов’язують насамперед із загальним збільшенням пропозиції цієї продукції на ринку.
Багато українських фермерів у цьому сезоні розширили площі під цими коренеплодами, що за сприятливих погодних умов дало їм змогу зібрати більший урожай моркви, ніж минулого сезону.
Нагадаємо, українські фермери змушені знижувати відпускні ціни на моркву в умовах зростання пропозиції та невисокого попиту в даному сегменті.
Активізація попиту давали змогу українським фермерам впевнено підвищувати відпускні ціни на моркву.
В уряді затвердили план із забезпечення продовольчої безпеки в умовах воєнного стану.
Якщо за два роки не вивезти з країни виготовлений крохмаль, то він втратить термін придатності до реалізації та підлягатиме утилізації. Тож перед виробниками постало питання доречності виготовлення крохмалю у 2022-2023 МР.
З початку повномасштабної війни в Україні деякі кооперативи перепрофілювалися: з вирощування ягід перейшли на овочі. Саме так вони хочуть допомогти країні вистояти та забезпечити населення продовольством.
Аграрії Дніпропетровщини зібрали майже 270 тис. тонн урожаю картоплю та овочів відкритого ґрунту (огірки, помідори, моркву, буряк та цибулю).
Раніше в Мінагрополітики відповіли, чи буде в Україні дефіцит садовини та овочів.
Анна Лиса