Фермер з Одещини Володимир Балабан у своєму шестирічному саду мигдалю зібрав близько 1 т/га горіхів. Цьогоріч такий врожай вдалось зібрати без зрошення і навіть без обробки фунгіцидом.
Стеж за новинами у зручному форматі: Підписуйся на наш Twitter
На ділянці в три гектари росте чотири сорти мигдалю: Луіза, Джорджія, Алекс та Борозану. Цього року сад знаходився у богарних умовах – без зрошення та обприскування.
Однак з’ясувалося, що ця культура є дуже невибагливою до умов, і усі чотири сорти мигдалю у вересні подарували господареві гарний врожай, повідомляє “Юг Today”.
Кожне дерево дало від 5 до 10 кг горіхів, з яких після лущення двох оболонок можна отримати в середньому 3 кг ядра. Один кілограм лущеного горіха на ринку коштує 450-500 грн, що робить вирощування мигдалю дуже рентабельним.
Балабан розповідає, що витрати на догляд за фундуком мінімальні: 2-3 обробки фунгіцидами за сезон, 2-3 дискування від бур’яну і бажано зрошення – тоді врожайність зростає удвічі.
Нагадаємо, волоський горіх і ліщину у шкаралупі українським виробникам найперспективніше експортувати до Німеччини, Італії, Іспанії.
Фундук вимагає більше затрат на першому етапі: до перших промислових урожаїв, а це близько 5 років, доведеться лише вкладати в сад. Проте, ліщина — рослина, яка спрямована на перспективу і дає прибуток до 80 років.
Закладання в Україні горіхових садів невипробуваними на місцевості саджанцями французької та молдовської селекції призвело до їх масового вимерзання.
ФГ “Сади Черкащини” планує зменшити на 50% горіховий сад. Натомість мають висадити сливу, абрикос і нішеву культуру — бузину, розповів керівник підприємства Олег Коновалюк.
За минулі три-чотири роки домінантною культурою в закладених горіхових садах є фундук. Частка промислових горіхових садів становить 42,1% від площі всіх садів України, закладених за підтримки, передбаченої в державному бюджеті для розвитку виноградарства, садівництва та хмелярства.
Зауважимо, біля села Новоозерне розташувався єдиний в Україні горіховий сад, який закладений за стандартами промислового. При його вирощуванні не потрібна ручна праця.
Згідно з прогнозами 20% горіхових садів України будуть органічними до 2030 року.
За даними Міністерства сільського господарства США (USDA), у сезоні 2022/23 років, експорт волоських горіхів з України експорт зросте майже на 60% до 95 тис. тонн. Одночасно прогнозується, що виробництво гоюріхів в Україні впаде на 17% до 96 тис. тонн через різке скорочення площ в окремих районах Донецької, Запорізької, Луганської, Миколаївської, Харківської та Херсонської областей після російського вторгнення в лютому 2022 року.
Анна Лиса
Підписуйся на наш Telegram. Стеж за новинами у зручному форматі!