Новини / Аналітика     21 лютого 2019 15:41

Криза перевиробництва: чому українські аграрії масово скорочують плантації цукрових буряків

Цього року провідні країни-виробники цукру – Індія та Бразилія – заявили про суттєве зменшення виробництва продукції. Причиною називають профіцит цукру на світовому ринку, який призвів про рекордно низьких цін та завдав збитків фермерам по всьому світу, не зважаючи на зростання обсягів продажів практично в усіх країнах. Від «солодкої» кризи потерпають й українські аграрії, яким невигідно вирощувати й переробляти цукрові буряки. Адже через здешевлення цукру витрати на його виробництво перевищують отримані прибутки.

Перевиробництво

Минулий маркетинговий 2017/2018 рік став рекордним за останні 10 років у світовому виробництві цукру. Сумарно всі країни виготовили 191,81 млн тонн. Тоді як у попередньому МР обсяги виробництва становили всього 173,98 млн тонн.

«Ринок цукру циклічний. Це значить, що роки профіциту змінюються роками дефіциту. Так, останні два роки були профіцитними у світі і цей профіцит сягав близько 10 млн тонн цукру. Через це світові ціни просіли (на понад 20% – прим. Landlord). Водночас, собівартість виробництва, навпаки, зростає», – пояснює Руслана Бутило, заступник голови правління НАЦУ «Укрцукор».

Міжнародні аналітики прогнозують у 2018/2019 маркетинговому році виробництво цукру на рівні 188,25 млн тонн. Про зменшення плантацій цукрової тростини вже заявив уряд Бразилії та Індії.

Одна з найбільших бразильських компаній із виробництва цукрової тростини, цукру й етанолу «Sao Martinho SA» напередодні в грудні планувала збільшити плантації цукрової тростини на 10%. Однак, уже за місяць, у січні 2019-го, змінила свої плани та заявила про зменшення обсягів виготовлення цукру. На думку фінансового директора компанії Феліпе Вічіато, це стримає світові ціни від зниження.

ЧитайтеУкрцукор назвав 3 причини падіння виробництва цукру

Аналогічна ситуація в Індії. Там уряд планує зменшити виробництво цукру із запланованих 5 млн тонн до 2,5-3 млн тонн. Тенденцію пояснюють ще й посухою, яка в деяких регіонах країни суттєво зменшила врожай, відтак – фермерам не окупилися витрати на виробництво. Через це в ситуацію втрутився навіть уряд, який на офіційному рівні закріпив мінімальну ціну за кілограм цукру в розмірі $0,43. Чиновники сподіваються: це допоможе виробникам покрити заборгованість.

Одночасно з прогнозами щодо зменшення виробництва, передові країни-цукровиробники зменшують експорт своєї продукції. З одного боку, це має втримати ринок від перенасичення, а ціни від зростання, а з іншого – в багатьох країнах залежуються власні запаси цукру.

У Бразилії, за інформацією Міністерства торгівлі, експорт цукру за перший місяць цього року впав майже на 30% в порівнянні із січнем 2018-го та зменшився на 32% проти грудня 2018-го. Так, бразильські фермери в січні 2019-го експортували 1,10 млн тонн. Тоді як ще місяцем раніше ця цифра становила 1,5 млн тонн.

33 центи за кілограм – у 2025-му

Доливають масла у вогонь і світові тенденції. Одна з яких – уповільнення росту світового споживання цукру. До прикладу, з початку 1970-х в усьому світі на 2,0-2,1% щороку росло споживання цього солодкого продукту. Його потребувала як промисловість, так і саме населення, кількість якого збільшувалася.

«Однак, в останні кілька років ріст глобального споживання пішов на спад – і сьогодні становить усього 1,5-1,6% на рік», – заявляє Хосе Орів, виконавчий директор Міжнародної організації цукру.

ЧитайтеУкраїна за місяць вичерпала квоти на безмитні поставки цукру до ЄС

За прогнозами організації, в найближчі роки, не зважаючи на зменшення виробництва, ціна на цукор суттєво не підніметься.

Так, найнижча середня ціна за останні роки була якраз 2018-го – $0,27 за кілограм. 2019-го за попередніми прогнозами, вона підніметься всього на 1 цент – до $0,28 за кілограм. І до 2025-го продовжить повільний підйом до $0,33 за кілограм.

Український аспект

Для українських аграріїв перевиробництво цукру також обернулося збитками. Річ у тім, що торік Україна реалізувала за кордоном 585 тис. тонн цукру. Це – всього на 2% менше, ніж роком раніше, повідомляє Дар’я Гриценко, експерт аграрних ринків УКАБ. Однак, виробники отримали за продукцію на $63,6 млн менше, ніж у 2017-му. Адже тоді тонна коштувала $467,4, а 2018-го впала до $370,2.

Тому вже цього року деякі цукрові заводи вирішили взагалі не запускати потужності, а виробники цукрового буряку – скоротити на чверть площі посівів.

«За попередніми даними аналітичного відділу НАЦУ «Укрцукор», посівні площі під цукровими буряками в поточному сезоні будуть близько 220-230 тис. га (2018-го їхня площа була майже 300 тис. га – прим. Landlord), проте, з огляду на прогнози світового дефіциту в 2019/2020 МР ця цифра може змінитися», – додає Руслана Бутило, заступник голови правління НАЦУ «Укрцукор».

ЧитайтеВ Україні вперше виробили органічний цукор. Бурякові плантації тричі сапали вручну

Зменшують посіви цукрових буряків і європейські аграрії. Вони переорієнтовують бізнес у прибутковіші сектори, чекаючи зростання ціни на цукор.

За прогнозами міжнародних аналітичних організації, дефіцит наступного маркетингового року становитиме близько 1,3 – 1,5 млн тонн цукру (проти профіциту в 10 млн тонн у попередньому).

«Це дасть змогу українським виробникам наростити експортні поставки та повернутись на ринок Азії. Оскільки потреба внутрішнього ринку України становить близько 1,3 млн т цукру, а виробництво перевищує цю потребу», – наголошує Бутило.

2018-го українські цукрозаводи виробили 1,82 млн тонн цукру та переробили 13,6 млн тонн сировини.

Читайте також

Матеріали по темі