Започаткував лозоплетіння в селі Іза місцевий житель Іван Кашков ще у другій половині XIX століття. Лозу деякі господарі вирощують на власній землі, інші – ріжуть біля річки Ріка, що поблизу села, або ж купують на базарі.
Весною та восени мешканці заготовляють сировину, а взимку плетуть з лози вироби. У центрі села є невеликий базар, де господарі виставляють товари з лози, придбати продукцію можна й через Інтернет.
Читайте: Чуфа, гумі, амарант: екзоти без хімії – кейс фермера з Луганщини
Плетуть кошики, звичайні крісла, крісла-гойдалки, обплітають пляшки для вина, банки для свяченої води, тощо. Садять лозу восени та весною. Ретельно доглядати за рослиною необхідно перші 2 роки – двічі на рік її потрібно обкопувати та полоти від бур’яну.
Зрізану лозу зв’язують у пучки, варять у великих металевих казанах, а потім очищають спеціальним обладнанням – дралкою та сушать. Вже сушену зберігають, а потім вимочують та в’яжуть.
За словами жителів, продавати вироби з лози дедалі важче, однак відмовлятися від бізнесу не збираються.
Як повідомляв LANDLORD, фермери з Київщини вклали $1 млн у власну акваферму та випускають на ринок по 800 кг чорної осетрової ікри щороку.
Фото, відео: ukrainer.net
Джерело: Ukrainer
Підписуйся на наш Telegram. Стеж за новинами у зручному форматі!