Новини    11 грудня 2023 20:37

Користь глінтвейну: поради лікаря

У гвоздиці, яку майже завжди використовують у напої, міститься багато антиоксидантів, які мають протизапальні властивості, а бадьян може мати позитивний вплив на регуляцію артеріального тиску

На місцевих ярмарках чи вдома, глінтвейн — один з головних святкових напоїв. І, виявляється, він може не тільки зігріти вас, але й принести деякі переваги для здоров’я. Про те, чим корисний гарячий глінтвейн, розповіла лікарка Дебора Лі, передає korisno.

Користь глінтвейну

Звісно, якщо вживати будь-який алкоголь у надто великих кількостях, це не вплине добре на ваше здоров’я. Втім, якщо пити глінтвейн нечасто, він і справді може принести певну користь серцево-судинному здоров’ю.

Вам вже, певно, доводилося чути, що вживання червоного вина може вплинути на рівень холестерину: зменшити “поганий” холестерин та збільшити рівень “хорошого”. Та у European Journal of Clinical Nutrition опублікували дослідження, яке може підтвердити це. Споживання червоного вина жінками у помірних кількостях може призвести до підвищення хорошого холестерину на 11 – 16%.

Втім, не варто сподіватися на те, що глінтвейн допоможе знизити високий рівень холестерину – конкретних доказів цього поки що не існує. Попри те, що деякі дослідження вже показали, що червоне вино може надати переваги, вони пов’язані з вмістом алкоголю, а не конкретними інгредієнтами, що містяться у напої.

Зважайте й на те, що у червоному вині також містяться і антиоксиданти та поліфенольні сполуки, які також позитивно впливають на здоров’я серця. А спеції, які використовують для приготування напою, можуть покращити рівень вашого артеріального тиску.

Наприклад, у гвоздиці, яку майже завжди використовують у напої, міститься багато антиоксидантів, які мають протизапальні властивості, а бадьян може мати позитивний вплив на регуляцію артеріального тиску.

Нагадаємо, президент Асоціації дієтологів України, консультант з громадського здоровʼя МОЗ України Олег Швець розповів про продукти, які дозволять зробити сон спокійнішим, а загальний стан здоров’я – кращим. Від безсоння страждає понад 10 % населення розвинених країн, а в кожного другого дорослого спостерігається один або декілька симптомів розладу сну. Якби ми мали українську статистику, то, напевно, вона була б набагато гіршою.

Новини за темою:  Як агросектор переживає дефіцит робочих рук — і де знайти людей у сезон

Схильність споживати їжу з високим вмістом жиру та цукру може бути вродженою або розвинутися в результаті надмірної ваги. Але науковці вважають, що мозок засвоює цю звичку — дослідження.

Управління з контролю за якістю харчових продуктів і медикаментів США (FDA) завершило першу передпродажну консультацію щодо харчових продуктів для людей, виготовлених із культивованих клітин тварин.

Під “червону” групу різновидів м’яса потрапляють яловичина, свинина, баранина, оленина, що має рожевий або червоний колір у сирому вигляді. Продукти тваринного походження багаті на основні поживні речовини, такі як білок, залізо і вітамін B12. Червоне м’ясо є улюбленим для багатьох, проте, що відбувається з організмом, якщо їсти червоне м’ясо регулярно? – результати дослідження.

Кава є дуже популярним у всьому світі напоєм, який містить кофеїн, який є стимулятором центральної нервової системи. Наразі вчені вивчають зв’язок кави з різними патологіями нервової системи: у новому дослідженні зіставили кількість випитої кави з ймовірністю зменшення об’єму мозку, ризиком розвитку інсульту та деменції.

Згідно з новим дослідженням, яке моделює дані за 2018 рік, споживання занадто великої кількості очищених пшеничних і рисових продуктів, натомість занадто мало цільнозернових продуктів сприяє зростанню нових випадків діабету 2 типу в усьому світі.

В Американському коледжі ревматологів (ARC) радять дотримуватися так званої середземноморської дієти для здоров’я суглобів та кісток, котра багата на морепродукти, рослинні жири, клітковину, а раціон завжди можна підлаштувати під українські широти та можливості. Дуже важливо дотримуватися співвідношення: білки 10%, жири 30% та вуглеводи 60%, розповідають у tsn.

Суперфуд – це досить гучне слово, і ним називають чимало продуктів. Мається на увазі те, що вони можуть бути дивовижно корисними для здоров’я. І через те, що зазвичай ці продукти дорогі, чимало людей вважають ідею включити їх до свого раціону недосяжною.

Новини за темою:  Дощі та +26°С: яка погода чекає українців 28 травня

Мандарини можуть принести вашому організму чимало користі. Ці фрукти некалорійні, проте містять більше вітамінів, ніж ви можете собі уявити.

Буряк має чимало переваг для здоров’я, та його приготування може забрати чимало часу. Одначе, цей коренеплід можна додати до раціону навіть у сирому вигляді.

Нині все більше осіб страждає від різноманітних розладів сну. Водночас покращити якість нічного відпочинку можна, якщо налагодити свій раціон та вживати корисні продукти.

Горіхи – це одні з найкорисніших натуральних продуктів. Ви можете використовувати їх не лише як перекус, але й додавати до салатів, каш чи поєднувати з фруктами.

Анна Лиса

Читайте також

Ще немає новин у цій стрічці ...