Новини    22 жовтня 2023 18:59

Кліматичні зміни можуть суттєво вплинути на смак європейського пива

З 1994 року фермери стали щороку збирати на 0,2 тонни хмелю на гектар поля менше. Водночас рослина почала на 20 днів раніше дозрівати, через що зменшився вміст альфа-кислот

Спочатку вино, тепер пиво. Щодня ми дізнаємося про нові, руйнівні наслідки зміни клімату, і те, що відбувається зараз, спонукає дослідників бити тривогу щодо майбутнього європейського пива, через постійне зниження якості та кількості найважливішого високоякісного хмелю.

З 1994 року у хмелі на 0,6% зменшилася кількість ключових для смаку альфа-кислот, а якщо рослину не пристосувати до змін температури, то до 2050 року вміст цих речовин впаде на 31 відсоток, пише New Atlas.

Стеж за новинами у зручному форматі: Підписуйся на наш Twitter 

У Європі високоякісний ароматний хміль обмежується невеликими регіонами через колись ідеальні кліматичні та екологічні умови. Тепер це під загрозою, оскільки очікується, що теплі та сухі сезони принесуть невідомі зміни у вирощування та смакові профілі цього хмелю.

Щоб виявити, як змінюється врожайність і якість основного інгредієнта для пива — звичайного хмелю (Humulus lupulus) дослідники Чеської академії наук зібрали дані про температуру і опади з метеорологічних станцій Німеччини, Чехії та Словенії за 1971-2018 роки та зіставили їх із даними про середньорічну врожайність рослини у цих регіонах.

З 1994 року фермери стали щороку збирати на 0,2 тонни хмелю на гектар поля менше. Водночас рослина почала на 20 днів раніше дозрівати, через що зменшився вміст альфа-кислот. За допомогою моделювання науковці також дійшли висновку, що при глобальному потеплінні на 1,4 градуса Цельсія, кількість опадів у досліджуваних регіонах зменшиться на 24 міліметри.

Це призведе до того, що врожайність хмелю може впасти ще на 4-18%, а вміст альфа-кислот у ньому — на 20-31%. Науковці вважають, що вже зараз потрібно працювати над створенням більш стійких до потепління сортів хмелю, які краще адаптуватимуться до змін клімату.

Новини за темою:  6000 пляшок на годину: у Тернопільській області запустили сучасну лінію розливу олії

Нагадаємо, напій Epic Cleantec пропонує один зі способів подолання екстремальної посухи: перетворення перероблених відходів на питні продукти.

Львівська пивоварня “Правда” випустила на ринок пиво з пелюсток троянд, про це інформує пресслужба бренду в Instagram.

У селі Гораївка на Хмельниччині (Бакота), у садибі “Дім мандрівника”, зварили перше крафтове пиво “Бакітський гарбузовий ель”.

Компанія Carrefour Polska оголосила, що випустила асортимент овочевого пива, який, за її словами, є першим у своєму роді в країні.

Новорічні ялинки на пиво перетворює компанія з Нідерландів. Екологічну акцію From Tree to Tipple (“Від дерева до напою”) пивовари започаткували ще два роки тому.

Пивоварня Hot House Brewing at Barone Gardens першою в Нью-Йорку розпочала вирощувати хміль у власній теплиці, з потенціалом 3-4 врожаї на рік. Завдяки комбінації тепличного та придбаного на ринку хмелю, тут виготовлятимуть оригінальні сорти пива.

Виноробна компанія “Шато Чизай” започатковує виробництво ігристих вин методом Шарма-Мартінотті на власних потужностях, а також запускає завод із виробництва виноградних спиртів.

За минулі 30 років площі вирощування хмелю в Україні зменшилися з майже 7,5 тис. га (1990 р.) до 400 га (2022 р.), тобто у 18,5 раза. Цей обсяг площ забезпечує лише 20% потреби пивоварних компаній у хмелі, решта імпортується.

Анна Лиса

Читайте також

Ще немає новин у цій стрічці ...