Спочатку вино, тепер пиво. Щодня ми дізнаємося про нові, руйнівні наслідки зміни клімату, і те, що відбувається зараз, спонукає дослідників бити тривогу щодо майбутнього європейського пива, через постійне зниження якості та кількості найважливішого високоякісного хмелю.
З 1994 року у хмелі на 0,6% зменшилася кількість ключових для смаку альфа-кислот, а якщо рослину не пристосувати до змін температури, то до 2050 року вміст цих речовин впаде на 31 відсоток, пише New Atlas.
Стеж за новинами у зручному форматі: Підписуйся на наш Twitter
У Європі високоякісний ароматний хміль обмежується невеликими регіонами через колись ідеальні кліматичні та екологічні умови. Тепер це під загрозою, оскільки очікується, що теплі та сухі сезони принесуть невідомі зміни у вирощування та смакові профілі цього хмелю.
Щоб виявити, як змінюється врожайність і якість основного інгредієнта для пива — звичайного хмелю (Humulus lupulus) дослідники Чеської академії наук зібрали дані про температуру і опади з метеорологічних станцій Німеччини, Чехії та Словенії за 1971-2018 роки та зіставили їх із даними про середньорічну врожайність рослини у цих регіонах.
З 1994 року фермери стали щороку збирати на 0,2 тонни хмелю на гектар поля менше. Водночас рослина почала на 20 днів раніше дозрівати, через що зменшився вміст альфа-кислот. За допомогою моделювання науковці також дійшли висновку, що при глобальному потеплінні на 1,4 градуса Цельсія, кількість опадів у досліджуваних регіонах зменшиться на 24 міліметри.
Це призведе до того, що врожайність хмелю може впасти ще на 4-18%, а вміст альфа-кислот у ньому — на 20-31%. Науковці вважають, що вже зараз потрібно працювати над створенням більш стійких до потепління сортів хмелю, які краще адаптуватимуться до змін клімату.
Нагадаємо, напій Epic Cleantec пропонує один зі способів подолання екстремальної посухи: перетворення перероблених відходів на питні продукти.
Львівська пивоварня “Правда” випустила на ринок пиво з пелюсток троянд, про це інформує пресслужба бренду в Instagram.
У селі Гораївка на Хмельниччині (Бакота), у садибі “Дім мандрівника”, зварили перше крафтове пиво “Бакітський гарбузовий ель”.
Новорічні ялинки на пиво перетворює компанія з Нідерландів. Екологічну акцію From Tree to Tipple (“Від дерева до напою”) пивовари започаткували ще два роки тому.
Пивоварня Hot House Brewing at Barone Gardens першою в Нью-Йорку розпочала вирощувати хміль у власній теплиці, з потенціалом 3-4 врожаї на рік. Завдяки комбінації тепличного та придбаного на ринку хмелю, тут виготовлятимуть оригінальні сорти пива.
Виноробна компанія “Шато Чизай” започатковує виробництво ігристих вин методом Шарма-Мартінотті на власних потужностях, а також запускає завод із виробництва виноградних спиртів.
За минулі 30 років площі вирощування хмелю в Україні зменшилися з майже 7,5 тис. га (1990 р.) до 400 га (2022 р.), тобто у 18,5 раза. Цей обсяг площ забезпечує лише 20% потреби пивоварних компаній у хмелі, решта імпортується.
Анна Лиса
Підписуйся на наш Telegram. Стеж за новинами у зручному форматі!