Світ прагне отримати більше їжі, тоді як дика природа прагне незайманих місць існування. Так виникає конфлікт між нашою, здавалося б, ненаситною потребою в сільськогосподарських землях, знищенням лісів, щоб звільнити місце для худоби та посівів.
Нове дослідження показує, що їстівні гриби можуть представляти чудову можливість виробляти продукти, багаті білком, і блокувати зайвий вуглець у ґрунті – і все це при розширенні плантацій дерев, повідомляє Science Alert.
Стеж за новинами у зручному форматі: Підписуйся на наш Twitter
У нас є дуже амбітні цілі щодо висаджування дерев у Шотландії та у Великій Британії загалом, — пояснює Аластер Джамп, еколог з Університету Стерлінга у Великій Британії, який є співавтором нового дослідження.
У глобальному масштабі, ґрунтуючись на зусиллях із посадки дерев за останнє десятиліття, дослідники підрахували, що вирощування їстівних грибів на наявних лісових угіддях може збільшити виробництво харчових продуктів без вирубки нових лісів, водночас щорічно годуючи мільйони людей. Це, звичайно, стане можливим за умови розширення нових методів спільного культивування грибів і розсади.
Ідея науковців полягає в тому, що їстівні гриби, такі як індиго молочний (Lactarius indigo), можна вирощувати серед дерев, які висаджені або за схемою фруктового саду, або для відновлення лісів відповідно до природоохоронних цілей.
Передбачається, що плодові тіла грибів вирощуватимуться в лабораторії, а потім їх спори будуть використані для інокуляції молодих саджанців дерев перед їх висадженням у системи.
Якщо вирощувати в досить великих масштабах, це може «призвести до збільшення виробництва їжі з усіма перевагами, які приносять ліси, і без екологічного тягаря інтенсивного сільського господарства, такого як добрива, використання води або вирощування додаткових кормів».
До того ж мікоризні гриби можуть зберігати вуглець у ґрунті протягом тривалого часу у великій павутині ниток, званих гіфами, до тих пір, поки ці ґрунти не перевертаються.
Верхні оцінки аналізу, який поєднує в собі дані, зібрані на лісових ділянках, а також дані дистанційного зондування щодо протяжності лісів припускають, що додавання грибів до бореальних лісів у північному середовищі — це можливість, що являє собою 12,8 тонни накопиченого вуглецю щороку.
Та попри те, що вирощування альтернативних джерел білка, безсумнівно, може допомогти зменшити наше споживання м’яса, було припущено, що зміна наших систем виробництва харчових продуктів, боротьба з продовольчою несправедливістю та вживання продуктів місцевого походження є іншими важливими способами скорочення викидів парникових газів і забезпечення продовольства в майбутньому.
Нагадаємо, управління порту Монреаля застосовує штучний інтелект, який допомагає вимірювати та зменшувати викиди вуглекислого газу з суден.
Минулими роками впровадження інновацій у сільське господарство дало змогу коригувати способи обробки культур та інші процеси. Фермерові навіть не потрібно мати досвід, щоб використовувати технології та побачити, як вини змінюють відповідну діяльність, роблять її вигіднішою, ефективнішою, безпечнішою та простішою.
Український Smart Oasis Farm вже успішно представив свою “розумну ферму” у Кувейті.
Вчені створили міні робота-фею для запилення рослин.
Анна Лиса
Підписуйся на наш Telegram. Стеж за новинами у зручному форматі!