Новини    29 квітня 2024 21:14

Готуємо суші вдома: головні правила та основні поради

Приготувати суші вдома під силу будь-кому, хто має бажання. Потрібно лише підготуватися та придбати усе необхідне

Суші та роли мають популярність зокрема й в українців. Їх можна скуштувати у багатьох ресторанах, купити в магазині серед заморожених напівфабрикатів чи приготувати вдома. В agro-market запропонували зупинитись на домашньому варіанті та докладно розглянути, які продукти та інвентар необхідні, щоб приготувати смачні суші та роли в домашніх умовах.

Приготування суші у домашніх умовах

Суші та роли належить японській кухні, тому нашвидкуруч зліпити їх з наявних у холодильнику продуктів у вас навряд чи вдасться.

Варто зазначити, що українці адаптували багато рецептів цих страв під власний смак, тому на власній кухні ви також можете експериментувати та грати зі смаком. Перш ніж розпочинати приготування, необхідно купити продукти та придбати кухонний інструмент.

Що потрібно для приготування:

  • посуд де варити рис – це може бути пароварка, мультиварка, каструля з товстим дном або друшляком для парової лазні;
  • гострі ножі, за допомогою яких можна правильно філірувати і тонко нарізати рибу, овочі та порційну страву;
  • бамбуковий килимок – основне пристосування для згортання щільних і красивих ролів, також бамбуковий килимок використовують для видалення зайвої вологи із зелені або омлету тамагояки;
  • пінцет для видалення кісточок з риби – звичайно, можна обійтися і без нього, але з таким пристосуванням процес обробки риби проходитиме значно легше і швидше;
  • бамбукові палички, що використовуються для їди та під час готування, наприклад для збивання яєць на омлет, яким начиняють роли;
  • сервірувальний посуд, з яким процес приймання їжі буде зручнішим і, безсумнівно, принесе естетичне задоволення.

На окрему увагу заслуговує вибір бамбукового килимка і тонкощі його використання. Рівні та красиві роли виходять на килимку з тонких паличок, оскільки він більш гнучкий і легко набуває потрібної форми. Поверхню килимка рекомендують застилати харчовою плівкою, тому він прослужить вам набагато довше.

Продукти для домашніх суші

Базовий список інгредієнтів:

  • Водорості норі у листках – сушений продукт рослинного походження з характерним смаком. Водорості норі є основою для багатьох суші та ролів, вони зберігають форму рисових виробів, додають їм морський смак та запах.
  • Білий рис, який матиме одночасно клейку та розсипчасту текстуру. Як правило, рис для суші – це круглозернові сорти, які добре тримають форму при формуванні страви.
  • Рисовий оцет для надання страві тонкого аромату та легкого кисло-солодкого присмаку. Ще одне завдання оцту – надати потрібну текстуру відвареному рису, щоб з нього краще формувати вироби. Не рекомендується замінювати рисовий оцет на звичайний, оскільки він має іншу дію, більш різкий смак і аромат.
  • Цукор та сіль. Під час приготування рису цукор і сіль не використовують, всі приправи додають після того, що дозволяє розкрити і посилити всі відтінки смаку.

Начинки та додаткові інгредієнти можуть відрізнятися залежно від рецептури, переважно використовують:

  • рибу – сиру, солону або копчену, це може бути філе лосося, тунця, вугра, морського окуня, ставриди, сибаса, макрелі, ставриди;
  • овочі та зелень – огірок, авокадо, редька, зелена цибуля, солодкий перець;
  • гриби;
  • курку;
  • яйця;
  • морепродукти – креветки, кальмари, крабове м’ясо, крабові палички, різні види ікри (найчастіше це ікра летючої риби, червона ікра);
  • крем-сир;
  • соєвий сир тофу;
  • кунжут різних кольорів.

Для подачі суші та ролів традиційно використовують соєвий соус теріякі. Також для прикраси страв та додання додаткового смаку можна купити густий соус унаги. Наступний компонент – маринований імбир, який може бути пофарбований у рожевий колір, або залишатися кремово-білим. Маринований імбир допомагає “очистити” смакові рецептори, щоб кожен шматочок суші можна було скуштувати окремо. Ще один обов’язковий інгредієнт при подачі страв із рибою – гостра гірчиця васабі.

Новини за темою:  Українську агропродукцію найбільше купують Іспанія, Нідерланди, Італія та Німеччина

В Японії її використовують для знищення бактерій у сирій рибі, у нас частіше для надання смаку суші пікантності та оригінальної прикраси страви.

Коли все, що потрібно було куплено, килимок, палички та інші атрибути підготовлені, можна розпочинати приготування страви. Розглянемо, як правильно підготувати всі інгредієнти до формування суші та ролів у домашніх умовах.

Як готувати суші

Перше, з чого потрібно почати, це приготування рису. Досягти ідеальної консистенції допоможуть оптимальні пропорції води та крупи, а також правильний вибір посуду. Бажано, щоб це була рисоварка, пароварка або мультиварка. Через відсутність подібних аксесуарів, рис можна приготувати на газовій або електроплиті, в каструлі з товстим дном.

Рис необхідно промити проточною водою або кілька разів замочити в прохолодній воді та злити її. Промитий рис поміщають у каструлю (чашу мультиварки, пароварки) та заливають чистою водою у співвідношенні 1:1.

Якщо готування відбувається за допомогою різних аксесуарів, слід використовувати спеціальні програми для рису. Для приготування на плиті необхідно довести рис до кипіння на сильному вогні, після чого максимально зменшити температуру і готувати до повного випаровування рідини. Не варто відразу використовувати готовий рис, він має трохи настоятися під закритою кришкою. Наступний етап – надання рису певного смаку. Для цього можна використовувати готові заправки, які можна купити в магазині, або додавати оцет, сіль і цукор за смаком.

Поки готується рис, можна підготувати решту інгредієнтів для суші — нарізати овочі, рибу, приготувати омлет та морепродукти. Не рекомендуємо використовувати сиру рибу через високу ймовірність отруєння, відмінною альтернативою стане солоне, мариноване або копчене філе. Використовуйте щільну м’якоть риби, без зайвої рідини та жиру.

Також корисно знати

Якщо з першого разу вам не вдасться сформувати рівні та красиві роли та суші, не біда. Все приходить із практикою, тому пробуйте, експериментуйте і не забувайте використовувати деякі лайфхаки.

  1. Для початку можна купити готовий набір для суші, в якому є норі, рис, маринований імбир, порошок васабі, класичний соєвий соус, бамбуковий килимок та палички.
  2. Готову рисову заправку для суші та ролів (рисовий оцет, сіль, цукор) можна зберігати в холодильнику в закритому контейнері до місяця та використовувати за потребою.
  3. Заправляти краще теплий рис, щоб усі спеції розподілилися рівномірно і стали більш вираженими.
  4. Для приготування салатів потрібно використовувати більш тонкі листи водоростей норі, а для формування ролів навпаки брати більш щільні.
  5. Кунжут перед додаванням у блюдо необхідно трохи просмажити на сухій сковороді, так його смак стане яскравішим.
  6. Щоб легко розрізати сформовану ковбаску з рису та начинки, ніж можна змочити у рисовому оцті.

Нагадаємо, ідеальна картопля фрі вимагає подвійного обсмажування. Перше обсмажування виконується при температурі близько 150°C протягом 1,5-2 хвилини. Завдяки йому картопляні скибочки пропікаються у серединці, водночас їх колір практично не змінюється, передає pixelinform.

Президент Асоціації дієтологів України, консультант з громадського здоровʼя МОЗ України Олег Швець розповів про продукти, які дозволять зробити сон спокійнішим, а загальний стан здоров’я – кращим. Від безсоння страждає понад 10 % населення розвинених країн, а в кожного другого дорослого спостерігається один або декілька симптомів розладу сну. Якби ми мали українську статистику, то, напевно, вона була б набагато гіршою.

Новини за темою:  Нові можливості для бізнесу: уряд запускає зручні сервіси в межах програми «Зроблено в Україні»

Схильність споживати їжу з високим вмістом жиру та цукру може бути вродженою або розвинутися в результаті надмірної ваги. Але науковці вважають, що мозок засвоює цю звичку — дослідження.

Управління з контролю за якістю харчових продуктів і медикаментів США (FDA) завершило першу передпродажну консультацію щодо харчових продуктів для людей, виготовлених із культивованих клітин тварин.

Під “червону” групу різновидів м’яса потрапляють яловичина, свинина, баранина, оленина, що має рожевий або червоний колір у сирому вигляді. Продукти тваринного походження багаті на основні поживні речовини, такі як білок, залізо і вітамін B12. Червоне м’ясо є улюбленим для багатьох, проте, що відбувається з організмом, якщо їсти червоне м’ясо регулярно? – результати дослідження.

Кава є дуже популярним у всьому світі напоєм, який містить кофеїн, який є стимулятором центральної нервової системи. Наразі вчені вивчають зв’язок кави з різними патологіями нервової системи: у новому дослідженні зіставили кількість випитої кави з ймовірністю зменшення об’єму мозку, ризиком розвитку інсульту та деменції.

Згідно з новим дослідженням, яке моделює дані за 2018 рік, споживання занадто великої кількості очищених пшеничних і рисових продуктів, натомість занадто мало цільнозернових продуктів сприяє зростанню нових випадків діабету 2 типу в усьому світі.

В Американському коледжі ревматологів (ARC) радять дотримуватися так званої середземноморської дієти для здоров’я суглобів та кісток, котра багата на морепродукти, рослинні жири, клітковину, а раціон завжди можна підлаштувати під українські широти та можливості. Дуже важливо дотримуватися співвідношення: білки 10%, жири 30% та вуглеводи 60%, розповідають у tsn.

Суперфуд – це досить гучне слово, і ним називають чимало продуктів. Мається на увазі те, що вони можуть бути дивовижно корисними для здоров’я. І через те, що зазвичай ці продукти дорогі, чимало людей вважають ідею включити їх до свого раціону недосяжною.

Мандарини можуть принести організму чимало користі. Ці фрукти некалорійні, проте містять більше вітамінів, ніж ви можете собі уявити.

Буряк має чимало переваг для здоров’я, та його приготування може забрати чимало часу. Одначе, цей коренеплід можна додати до раціону навіть у сирому вигляді.

Все більше осіб страждає від різноманітних розладів сну. Водночас покращити якість нічного відпочинку можна, якщо налагодити свій раціон та вживати корисні продукти.

Про те, як фарбувати яйця на Великдень, прочитати тут.

В минулі роки в Україні стало модним на Великдень випікати не традиційну українську паску, а іноземні смаколики. Серед господинь тали популярними італійські панетоне та коломба (голубка), а також австралійські крафіни. Рецепти цих великодніх пасок можна прочитати тут.

Аналітик УКАБ Максим Гопка порахував, що цьогоріч, аби приготувати 3 – 4 паски, доведеться витратити близько 239,34 гривні, що на 1,4% більше, ніж минулого року та на 28% більше, ніж у 2022 році, без врахування ціни на електроенергію.

Деякі продукти для великоднього столу можна придбати напередодні, щоб уникнути переплати під час передсвяткового ажіотажу.

Анна Лиса

Читайте також

Ще немає новин у цій стрічці ...