Про це повідомляє BBC News.
Одним із продуктів тваринництва, якому споживачі шукають альтернативу, є молоко. Сьогодні у Британії зростають виробництво і продаж соєвого, вівсяного, мигдалевого та кокосового молока.
Учені з Оксфордського університету дослідили, що виробництво тваринного молока спричиняє майже втричі більше викидів парникових газів, ніж виробництво молока з рослинних продуктів.
Також встановлено, що для щоденного виробництва склянки тваринного молока впродовж року необхідно 650 м² землі (територія двох тенісних кортів). Це в 10 разів більше, ніж потрібно для склянки кокосового молока.
Ще цікавий факт: щоб виробити склянку кокосового молока, потрібно витратити 74 л води – більше, ніж на один звичайний душ. Але однак це менша кількість, ніж потрібна для виробництва традиційного молока.
Проте люди недооцінюють негативний вплив тваринництва на біосферу.
«Викиди парникових газів у процесі виробництва молока приблизно в 30 разів більші, ніж звикли вважати люди. …Більшість споживачів не до кінця розуміють, наскільки можна скоротити викиди парникових газів, якщо відмовитися від тваринного молока і перейти на рослинне, наприклад, соєве», – зазначає видання.
У 2016 р. у Британії налічувалося близько 540 000 веганів, проте спілки фермерів критично ставляться мотивів, які спонукають людей відмовлятися від продуктів тваринництва. Так, фахівці Британської асоціації вівчарів стверджують, що вівчарство – це гармонійна форма ефективного землекористування, яка не шкодить землі, а навпаки сприяє відновленню ландшафтів.
Як ми повідомляли раніше, у Німеччині запроваджено вівчарську премію за випас овець і кіз. Це пов’язано з тим, що випас саме цих тварин допомагає підтримувати в доброму стані цінні степові луки.
Landlord раніше повідомляв про те, що експерти радять змінити раціон заради клімату і відмовитися від споживання червоного м’яса.
Підписуйся на наш Telegram. Стеж за новинами у зручному форматі!