Чимало досліджень показують, що вівсяна каша не тільки смачна та поживна, але й надзвичайно корисна для вашого здоров’я. А дієтологиня Синтія Сасс розповіла про причини, з яких варто їсти вівсянку частіше, передає korisno.
Багата на поживні речовини
По-перше, суху вівсянку можна приготувати дуже швидко, і це зручно, якщо ви поспішаєте вранці та не хочете витрачати багато часу на приготування їжі. Ну і, окрім того, від вівсянки ви отримаєте дуже багато поживних речовин.
У половині склянки крупи міститься:
- 150 калорій;
- 5 грамів білка;
- 27 грамів вуглеводів;
- 4 грами клітковини;
- кілька грамів жиру.
Овес також містить чимало вітамінів та мінералів, а саме залізо, магній, цинк, селен, вітаміни групи B а також трохи кальцію та калію. Дуже рідко можна зустріти таку велику вибірку мінералів та поживних речовин у їжі, в якій є так мало калорій.
Вівсянка містить антиоксиданти
У вівсі дослідники виявили поліфенольні антиоксиданти, які мають дуже сильні протизапальні властивості. Виявляється, ці антиоксиданти можуть протистояти старінню організму та хворобам, а також зменшувати окислювальний стрес. Загалом цей стрес – це дисбаланс між виробництвом вільних радикалів, що шкодять клітини, та здатністю організму протистояти цьому впливу.
Окрім того, ці поліфеноли можуть бути корисними та для захисту від хвороб серця та інсульту.
Сприяє кращому травленню
Ви могли уникати вживання вівсянки через те, що у ній міститься багато вуглеводів. Та не поспішайте з висновками: здоровий крохмаль насправді корисний для контролю ваги. Дослідження показують, що люди, які вживають вівсяну кашу, мають кращі показники за індексом здорового харчування.
Підтримує імунітет
З цієї причини вівсяна каша стає особливо цінним доповненням до здорового раціону взимку, коли потрібно захистити організм від багатьох хвороб та інфекцій. Окрім того, вівсяна каша не тільки підтримує здорову імунну функцію, але й допомагає знизити рівень холестерину та цукру в крові. Також ви можете зменшити ризики серцевих захворювань та діабету 2-го типу.
Нагадаємо, президент Асоціації дієтологів України, консультант з громадського здоровʼя МОЗ України Олег Швець розповів про продукти, які дозволять зробити сон спокійнішим, а загальний стан здоров’я – кращим. Від безсоння страждає понад 10 % населення розвинених країн, а в кожного другого дорослого спостерігається один або декілька симптомів розладу сну. Якби ми мали українську статистику, то, напевно, вона була б набагато гіршою.
Схильність споживати їжу з високим вмістом жиру та цукру може бути вродженою або розвинутися в результаті надмірної ваги. Але науковці вважають, що мозок засвоює цю звичку — дослідження.
Управління з контролю за якістю харчових продуктів і медикаментів США (FDA) завершило першу передпродажну консультацію щодо харчових продуктів для людей, виготовлених із культивованих клітин тварин.
Під “червону” групу різновидів м’яса потрапляють яловичина, свинина, баранина, оленина, що має рожевий або червоний колір у сирому вигляді. Продукти тваринного походження багаті на основні поживні речовини, такі як білок, залізо і вітамін B12. Червоне м’ясо є улюбленим для багатьох, проте, що відбувається з організмом, якщо їсти червоне м’ясо регулярно? – результати дослідження.
Кава є дуже популярним у всьому світі напоєм, який містить кофеїн, який є стимулятором центральної нервової системи. Наразі вчені вивчають зв’язок кави з різними патологіями нервової системи: у новому дослідженні зіставили кількість випитої кави з ймовірністю зменшення об’єму мозку, ризиком розвитку інсульту та деменції.
Згідно з новим дослідженням, яке моделює дані за 2018 рік, споживання занадто великої кількості очищених пшеничних і рисових продуктів, натомість занадто мало цільнозернових продуктів сприяє зростанню нових випадків діабету 2 типу в усьому світі.
В Американському коледжі ревматологів (ARC) радять дотримуватися так званої середземноморської дієти для здоров’я суглобів та кісток, котра багата на морепродукти, рослинні жири, клітковину, а раціон завжди можна підлаштувати під українські широти та можливості. Дуже важливо дотримуватися співвідношення: білки 10%, жири 30% та вуглеводи 60%, розповідають у tsn.
Суперфуд – це досить гучне слово, і ним називають чимало продуктів. Мається на увазі те, що вони можуть бути дивовижно корисними для здоров’я. І через те, що зазвичай ці продукти дорогі, чимало людей вважають ідею включити їх до свого раціону недосяжною.
Мандарини можуть принести вашому організму чимало користі. Ці фрукти некалорійні, проте містять більше вітамінів, ніж ви можете собі уявити.
Буряк має чимало переваг для здоров’я, та його приготування може забрати чимало часу. Одначе, цей коренеплід можна додати до раціону навіть у сирому вигляді.
Нині все більше осіб страждає від різноманітних розладів сну. Водночас покращити якість нічного відпочинку можна, якщо налагодити свій раціон та вживати корисні продукти.
Горіхи – це одні з найкорисніших натуральних продуктів. Ви можете використовувати їх не лише як перекус, але й додавати до салатів, каш чи поєднувати з фруктами.
Анна Лиса