Новини / Трейдинг     23 жовтня 2020 17:10

Росія у поточному році наростила експорт зернових на 16%

Загалом у 2020/2021 у маркетинговому році РФ вже відвантажила на зовнішні ринки 22,1 млн т зернових, а експорт пшениці і ячменю за підсумками всього сезону очікується на рівні більше 48 млн т

За даними на 20 жовтня 2020 року, Росія збільшила експорт зернових на 16% у порівнянні з аналогічною датою минулого року. На вказану дату обсяг відвантажень вже становив 22,1 млн тонн. Продаж збіжжя здійснювався у 119 країн світу (у 2019/2020 маркетинговому році – у 123 країни). Про це з посиланням на федеральний Центр оцінки якості зерна повідомляє інформагентство «Зерно Он-Лайн».

Традиційно найбільшим попитом користувалася пшениця, експорт якої виріс на 11% – до 16,4 млн т. Також істотно збільшились продажі ячменю – 2,7 млн тонн, що одразу на 75% більше рівня минулого року. На 56% (до 432 тис тонн) зросли відвантаження сої, а поставки за кордон гороху підвищились на 63% – до 363 тис тонн. Крім того, після тривалої перерви, з РФ було експортовано 19,5 тис. т рису-сирцю. Цю партію у вересні викупила Туреччина.

Читайте: Світовий ринок очікує відновлення виробництва зерна у Австралії

На частку ТОП-10 країн-покупців припадає 59% російського зернового експорту.

Зокрема, лідируючу позицію утримує Туреччина – 3,6 млн тонн (у т.ч. 3 млн тонн пшениці), що на 12% нижче торішніх обсягів. На другому місці Єгипет з показниками 3,1 млн тонн (пшениця). Ця країна наростила імпорт з РФ на 54% у порівнянні з аналогічним торішнім періодом. На третьому місці Саудівська Аравія – 1,6 млн тонн (ячмінь 1,5 млн тонн), що вдвічі більше обсягів 2019 року. Також Росія наростила експорт зерна в Бангладеш, Азербайджан, Нігерію, Казахстан, Китай і Філіппіни.

Згідно з жовтневими даними USDA, очікується, що у поточному сезоні РФ відвантажить на зовнішні ринки 39 млн тонн пшениці (20,5% глобального експорту) і 9,48 млн тонн фуражного зерна (4,2%).

Нагадаємо, раніше Landlord повідомляв про те, що станом на 22 жовтня в Україні зібрали майже 65 млн тонн основних культур.

Читайте також