Новини / Аналітика     09 грудня 2019 09:02

3 фактори росту ціни на кукурудзу

Світові аналітичні центри фіксують зростання глобальних індексів цін на зерно. Отже, цінову «яму» минулих місяців майже подолано.

У листопаді продовольча і сільськогосподарська організація ООН (Food and Agriculture Organization, FAO) та Міжнародна рада по зерну (International Grains Council, IGC) звітували про поліпшення глобальних цінових індексів. Перш за все, мова про укріплення світових цін на збіжжя. Для трейдерів головна добра новина полягає у тому, що деякі цінові значення вже перевищили відповідні показники за аналогічний період минулого сільськогосподарського сезону.

Цінові індекси FAO

Основні тенденції глобального ринку зернових та їх фінансове наповнення вже 58 років знаходять своє відображення у Індексі продовольчих цін FAO.

Це звіт, що оприлюднюється щомісяця та ілюструє поточні зміни світових цін на основну продовольчу сировину, у т.ч. і на збіжжя. Для кожної продовольчої групи аналітики використовують певна методика. Для відстеження динаміки світових цін на зерно у тому числі використовуються напрацювання IGC – середнє значення кількох котирувань цін на пшеницю, кукурудзу та рис. Крім того, береться до уваги й частка певних товарних груп у міжнародній торгівлі.

Отже, у жовтні  середнє значення Індексу цін на зернові FAO склало 164 пункти.  Це на 4% або 7 пунктів вище показника вересня цього року. У жовтні 2018 р. ціни були вищими за нинішні на 1% або 1,7 пункти.

Тут потрібно згадати цінову ситуацію, що склалася на глобальному зерновому ринку у минулому вересні. Тоді індекс цін на зернові ФАО у порівнянні із показником за серпень залишився практично незмінним. При цьому різниця із аналогічними показниками вересня 2018 р. склала 3,9% або 6,4 пункти. Власне, тоді трейдери мали найгіршу цінову ситуацію за рік. Але  зараз справи пішли на лад. Як пояснюють у FAO, у жовтні різко піднялися глобальні ціни на пшеницю. До речі, у минулому вересні ціни на цю культуру також трохи зросли у порівнянні із серпневими цифрами.

Причин жовтневого підвищення дві. З одного боку – це активізація міжнародної торгівлі, з іншого – зниження видів на урожай в Аргентині та Австралії (дві з шести країн – найбільших експортерів пшениці). Зараз прогнозується, що врожай австралійської пшениці буде нижче торішнього. Натомість в Аргентині очікують досить високий врожай цієї культури, але прогнози мають тенденцію до зниження.

Новини за темою:  Втрачені ринки: чому українська пшениця поступилася російській в Африці та Азії

Досить сприятливо складаються обставини і на ринку фуражу. Так, у жовтні було зафіксовано значне зростання цін на кукурудзу: вони відновилися після вересневого падіння до вкрай низьких значень.

Ця позитивна динаміка пояснюється трьома факторами. По-перше, більш низькими, ніж очікувалося раніше, даними щодо виробництва кукурудзи в США. По-друге, несприятливими погодними умовами для проведення посівної в Аргентині. І, нарешті, свою роль зіграла активність покупців і збільшення обсягів експортних продажів в цілому.

3 фактори росту ціни на кукурудзу

Проте, щорічний індекс цін на зернові за 2019 р. склав 164,5 пункту. Це трохи нижче торішньої цифри – на 0,48% або 0,7 пункти. Втім, йому ще далеко до показників п’ятирічної давнини – тоді щорічний зерновий індекс дорівнював 191,9 пункти, що на 14,3% вище цін, за якими працює ринок цього сезону.

Ще варта уваги щомісячна та щорічна динаміка індексів цін на продовольство, яка демонструє сукупні світові ціни на м’ясо, молочні продукти, рослинні масла, зернові і цукор.

Так, у жовтні 2019 р. середнє значення Індексу продовольчих цін FAO склало 172,7 пункти. Це майже на 1,7% або 3 пункти вище аналогічних показників вересня і на 6% або 10 пунктів вище показника жовтня 2018 р. Зазначимо, що зростання середньомісячного значення Індексу було зафіксовано вперше з травня 2019 р. Аналітики пояснюють цю динаміку, у т.ч., збільшенням цін на зернові. У річному обчисленні ціни на продовольство також підросли на 0,95% або 1,6 пункти.

Читайте: Держпідтримка фермерів: уряд кардинально змінює підхід

Індекс GOI

А в Міжнародній раді по зерну складають індекс GOI (Grains and Oilseeds Index), що враховує зміни міжнародних цін на пшеницю, кукурудзу, жито та інші зернові культури (кожна має свій окремий субіндекс).

Новини за темою:  Спека та місцеві грози: якою буде погода в Україні 6 червня

Як розповідають в IGC, субіндекс GOI по пшениці з минулого місяця підвищився на 4%. Це сталося, з одного боку, на тлі високого експортного попиту, а з іншого – завдяки погіршенню перспектив урожаю в деяких країнах – основних виробниках культури. Іншими словами, пояснення цінової динаміки, що спостерігається,  і у FAO, і у IGC подібні. Втім, якщо порівняти субіндекс GOI по пшениці у жовтні  2019 р. із аналогічним показником минулого року, то ми знову побачимо досить суттєве падіння – на 7,3%.

Зазначимо, що зростання цін на пшеницю почалось ще з вересня, після великих втрат попередніх кількох місяців. Тоді першій ластівкою майбутнього покращення цінової кон’юнктури стало збільшення субіндекса на 6,1%. Але розрив із цінами вересня 2018 р. тоді був більше, ніж зараз, і складав 8,8%.

3 фактори росту ціни на кукурудзу

Отже,  у жовтні ми побачили, як актуальні ціни на пшеницю поступово наближаються до рівня відповідного періоду минулого року.Що стосується субіндекса GOI МСЗ по кукурудзі, то з минулого місяця він виріс на 4%. Це обумовлено рівнем запасів зерна в США, який виявився значно нижче, ніж очікувалося раніше, і невизначеністю з результатами збору врожаю цього року на американському Середньому Заході.

Нагадаємо, що у вересні в ICG констатували, що на початку місяця індекс по кукурудзі  впав до найнижчої позначки більш, ніж за 10 років. Згодом, ціни трохи зміцнилися і продовжили зростання у жовтні. Таким чином, через приріст по пшениці, кукурудзі  та соя-бобам, сукупний Індекс GOI зміцнився на 4% та досяг майже тримісячного максимуму. Але, нажаль, він і надалі менше минулорічного показника (на 3,7%).

Раніше повідомлялося, що провідні аналітичні центри прогнозують у найближчі місяці млявий експорт зернових на фоні зростання врожаю.

Текст: Еліна Московчук

Читайте також