Про це повідомляє на своєму сайті Продовольча та сільськогосподарська організація ООН (ФАО).
Від вибору кожної людини та кожного виробника продовольства залежить вибір планети – як людству залишатися здоровим і при цьому зберегти довкілля. Кожен може зробити свій внесок в інтересах правильного харчування і досягнення мети світу без голоду.
Вибір раціону харчування
- Ознайомтеся з керівними принципами правильного харчування у своїй країні!
- Вводьте у свій раціон овочі, фрукти, бобові, горіхи і цільні злаки.
- Скорочуйте споживання рафінованого крохмалю, цукру, жирів і солі.
- Міняйте очищені – «білі» – продукти на більш поживні «бурі» альтернативи.
- Розберіться з жирами: ненасичені краще за насичені й трансжири.
Вибір планети
- Думайте про навколишнє середовище, скорочуйте слід від споживаного вами продовольства.
- Урізноманітнюйте свій раціон – вводьте в нього традиційне, місцеве і сезонне.
- Їжте рибу, добуту екостійким способом.
- Зберігайте продукти свіжими і скорочуйте відходи.
- Враховуйте вплив на довкілля споживаних нами продуктів; так, для виробництва деяких харчових продуктів потрібно більше природних ресурсів, наприклад, води. Постарайтеся також відмовитися від придбання продуктів із зайвою упаковкою.
Життєвий вибір
- Їжте в компанії і більше готуйте вдома.
- Навчіться читати етикетки.
- Станьте розбірливим споживачем і не піддавайтеся впливу упаковки або реклами.
- Будьте фізично активними не менше 30 хв щодня.
- Вимагайте можливості вибору більш здорового харчування.
- Спілкуйтеся з людьми. Діліться своїми знаннями і шанобливим ставленням до їжі.
Читайте: Нобелівську премію з економіки присудили за підхід до боротьби з глобальною бідністю
Багато з нас через велику зайнятість не готують їжу вдома, ми все частіше покладаємося на торговців вуличною їжею, супермаркети, підприємства швидкого харчування і заклади, що пропонують їжу на винос. Їжа в компанії важлива для вашого власного здоров’я і здоров’я ваших дітей. Дослідники пов’язують це зі зниженням показників ожиріння і розладів харчової поведінки в молодих людей.
Кожен може зробити свій внесок
Країни, політики і приватні підприємства також можуть вживати заходів в інтересах правильного харчування і досягнення мети світу без голоду.
Фермери і агропідприємства
Аграрії відіграють найважливішу роль у забезпеченні поживним і прийнятним за ціною продовольством. Їх знання і традиційні методи життєво важливі для світу, в якому виробництво продовольства стикається такими серйозними проблемами, як зміна клімату й обмеженість природних ресурсів.
Пропоновані тут заходи лише відправна точка для фермерських господарств і агропідприємств, які прагнуть забезпечити наявність продуктів для здорового раціону харчування і побудувати світ без голоду.
Приватні підприємства
Виробники продовольства, фінансові установи, ЗМІ, ті, хто організовує харчування для персоналу, – всі ви, незалежно від розмірів підприємства, можете зробити свій внесок, і почати можна зі таких дій.
Забезпечити наявність поживних харчових продуктів
- Продовольчим компаніям і виробникам необхідно створювати і пропонувати споживачам можливості вибору недорогих і поживних продуктів:
– обмеження вмісту насичених жирів, трансжирів, цукру і солі в пропонованих продуктах харчування;
– створення нових продуктів з більшою харчовою цінністю.
Правильно використовувати маркування
- Продовольчим компаніям і виробникам слід пропонувати споживачам достатню і зрозумілу продуктову і харчову інформацію: відмовлятися від заяв про поживні властивості (таких як «високий вміст» або «збагачений»), які можуть не відображати загальну харчову цінність продукту, а замість цього дезінформувати споживачів, наприклад, щодо високого рівня цукру в пластівцях для сніданку.
Рекламувати живильні харчові продукти
- Продовольчим компаніям і виробникам необхідно поступово відмовлятися від рекламування та просування продуктів з високим вмістом жирів, цукру та/або солі, особливо серед дітей та підлітків, і уникати іншої маркетингової тактики, наприклад, рекламних заяв про поживні властивості або знижок в магазинах, які впливають на купівельні рішення.
Поширювати інноваційні технології
- Приватним підприємствам також необхідно передавати знання щодо вдосконалення технологій зберігання, транспортування і реалізації продуктів – для зменшення сезонної відсутності продовольчої безпеки, втрат продовольства і поживних речовин, зниження рівня харчових відходів.
Активно виступати за безпечність продуктів харчування
- Необхідно взяти до уваги ризики з боку інноваційних технологій і промислових систем для здоров’я людини і довкілля: наприклад, стійкість до протимікробних препаратів, яка викликається залежністю від надмірного застосування продуктів хімії для підвищення продуктивності або запобігання захворюванням.
Сприяти поширенню здорового харчування серед працівників
- Великим підприємствам слід усвідомити користь від консультування з питань харчування, курсів, бесід та публікацій про правильне харчування, відвідування своїми працівниками спортивних клубів або обладнання на своїй території фітнес-центрів і зон відпочинку.
- Менші підприємства могли б переглянути пропоноване у своїх столових меню та рекомендувати працівникам займатися на перервах фізичними вправами або навіть вимагати, щоб у торгових автоматах були поживні харчові продукти.
Landlord раніше повідомляв про те, що у світі голодує 113 млн людей. ФАО назвала 8 країн з найбільшим дефіцитом продовольства.
Підписуйся на наш Telegram. Стеж за новинами у зручному форматі!