Новини / Аналітика     04 вересня 2019 12:30

Світ без голоду: що можуть зробити фермери – ФАО

«Час діяти!» – стверджує ФАО і пропонує заходи для фермерських господарств та агропідприємств, які прагнуть забезпечити наявність продуктів для здорового раціону харчування і побудувати світ без голоду.

Про це повідомляє на своєму сайті Продовольча та сільськогосподарська організація ООН (ФАО).

ФАО наголошує, що пропоновані заходи – це лише відправна точка для фермерів.

Не тільки кількість, а й якість

Фермерам слід розглянути можливість зміни сільськогосподарських пріоритетів і перейти від мети підвищення врожайності до виробництва різноманітних і поживних продуктів, таких як фрукти, овочі, зернобобові й горіхи, для задоволення потреб населення в харчуванні.

Облік проблем харчування

З ростом населення, чисельність якого у 2050 році повинна досягти 9 млрд, фермерам необхідно знайти нові, більш продуктивні шляхи диверсифікації культур. Ведення сільського господарства має бути спрямовано на забезпечення прийнятними за ціною та різноманітними харчовими продуктами.

Воно також покликане підвищувати поживність продуктів шляхом збільшення вмісту в харчових продуктах поживних мікроелементів за допомогою селекції рослин і підвищення вмісту в ґрунтах поживних речовин.

Збереження природних ресурсів

У своєму прагненні диверсифікуватися і виробляти різноманітні й поживні харчові продукти фермерам необхідно розпоряджатися природними ресурсами ефективно, щоб допомогти забезпечити їх наявність у майбутньому й оберігати довкілля.

Читайте: Як досягти успіху в бізнесі: 4 секрети родини Суффле

Агробіорізноманіття – це один із виявів шанобливого ставлення до природних екосистем, оскільки воно допомагає підтримувати здоров’я ґрунтів, регулювати поширення шкідників і хвороб, поліпшувати запилення і знижувати вплив зміни клімату, скорочуючи вміст двоокису вуглецю в атмосфері.

Створення кооперативів

Створюючи місцеві кооперативи, дрібні та середні агровиробники зможуть отримати технічну допомогу, дізнатися про нові методи виробництва продовольства й отримати доступ до фінансування і сучасних технологій.

Кооперативи сприяють тіснішій взаємодії між фермерами та дослідницькими інститутами і допомагають дрібним фермерським господарствам взяти участь у виробленні заходів політики.

Адаптація до зміни клімату

Зміна клімату – це факт. Кліматично оптимізований метод ведення сільського господарства дозволяє фермерам протистояти проблемам зміни клімату, допомагаючи їм при виробництві більш поживних продуктів більш стійким чином розпоряджатися природними ресурсами, такими як ґрунт і вода.

Фермерам слід використовувати більш стійке до посухи і хвороб насіння, розводити домашніх тварин, пристосованих до підвищених температур, обладнати штормостійкі ставки і садки для риби та висаджувати тепло- і посухостійкі дерева.

Використання переваг технологій

Сучасні цифрові технологій і програмне забезпечення, наприклад мобільні додатки, надають фермерам доступ до корисної інформації про методи господарювання з метою досягнення здорового раціону харчування і одночасно попередження й боротьби з наслідками навали шкідників, спалахами захворювань або екстремальними погодними явищами, оскільки перед ними відкривається можливість оперативно обмінюватися інформацією та дізнаватися про інноваційні сільськогосподарські рішення.

Скорочення продовольчих втрат

Шукаючи способи збереження якості та свіжості продукції і зниження післяжнивних втрат, фермери зможуть збільшувати власні доходи й знижувати ціни для споживача. Фермерам необхідно якомога ширше брати участь у пропонованих програмах навчання, добиватися доступу до необхідних потужностей зі зберігання і бути в курсі останніх досягнень у технологіях.

Чому б не спробувати зайнятися аквакультурою?

Де це можливо, спробуйте організувати в себе невелике рибне господарство як джерело доходу та недорогого і багатого на вітаміни продовольства для місцевих споживачів. Риба дає білок, вітаміни, мінеральні речовини й поліненасичені омега-3 жирні кислоти, яких не вистачає в основних продуктах харчування.

Landlord раніше повідомляв про те, що світовий голод не знижується протягом останніх трьох років, а ожиріння продовжує набирати обертів. За даними ООН, кожна 9-та людина у світі голодує, кожна 7-ма дитина народжується з низькою масою тіла і кожен 8-й дорослий страждає на ожиріння.

Читайте також