Різдво вже не за горами, отже пора подумати про те, що буде на вашому святковому столі. Ми підготували для вас підбірку з 12 пісних страв, які додадуть різноманіття будь-якому застіллю. У списку є як традиційна їжа, так і доволі екзотичні пропозиції, передає korisno.
Кутя
Найголовніша страва Різдва – кутя. Це те, що несе в собі дух цього свята. Окрім того, кутя готується з інгредієнтів, які фактично є синонімами здоров’я і гарного самопочуття – мед, горіхи, сухофрукти, а також мак, це продукт який зміцнює імунітет і завдяки вмісту калію знижує артеріальний тиск та запобігає утворенню тромбів.
Узвар
Ще один обов’язковий атрибут Різдва – солодкий узвар. Це не лише смачно та корисно, а й корелюється з трендом сучасного харчування, а саме з безвідходною кулінарією. Так, сухі яблука та груші після того, як узвар був випитий, можна з’їсти. Те саме стосується і родзинок.
Пісний борщ
Можна приготувати пісний борщ з вушками із тіста – запропонована страва дуже розповсюджена на Галичині. Самі вушка – це щось на зразок равіолі, вони мають начинку з цибулі та грибів. Як альтернатива – пісний борщ з квасолею, який можна їсти навіть холодним. Квасоля є джерелом магнію та вітаміну B1, вона знижує рівень холестерину та приводить цукор в крові в норму.
Вареники з капустою
Домашні вареники з капустою – дуже популярна страва. Та ще й корисна! Якщо це не напівфабрикати, а саме зліплені вручну вареники і приготовані на пару, то можемо говорити про них, як про страву багату калієм, фосфором, залізом та цінним білком.
Пісні голубці
Конкуренти попередньої страви – пісні різдвяні голубці з капустою та пшоном. Страва, яка обійдеться вам дуже недорого, адже вона максимально проста. Вам потрібна лише капуста, пшоно, цибуля, морква та спеції на смак. Також ви можете додати до начинки печериці або інші гриби.
Грибна підлива
Те, що потрібно для голубців та вареників! Ви можете зробити підливу на основі сушених або свіжих грибів – обидва варіанти підходять. Та головне – споживати дозовано, це все ж додаток, а не основна страва.
Фарширований короп
Риба – не дуже звична їжа на Святвечір, але чому б не урізноманітнити стіл фаршированим коропом. Ви, звичайно, можете його просто запекти – це теж смачно – але набагато краще буде нафарширувати його овочами та грибами. Ця страва надзвичайно популярна у наших сусідів, а саме в Польщі та Словаччині.
Салат “Шуба” з оселедцем
На Різдво можна приготувати такий знайомий нам салат “Шуба” з оселедцем, але з додаванням пісного майонезу та без яєць. Буряк, морква, картопля, власне оселедець – це прості, але корисні інгредієнти, і з приготуванням цього салату впорається будь-яка господиня.
Заливна риба
Це може бути річкова риба, наприклад щука, судак або осетер. Головне – це відварити рибу на пару. Риба завжди корисна у будь-якому вигляді, а приготована на пару – тим паче. Користь є і в желе: готується воно на основі речовин, які входять до складу кісток, хрящів і м’яса, тому воно містить багато колагену, корисного для суглобів.
Яблука з капустою
Саме так – яблука, фаршировані тушкованою капустою. Зазвичай ще використовують і шинку, але страва має бути пісною, тому додаємо лише капусту. Це виглядає доволі незвично, та ми вас запевняємо – це справжня святкова їжа!
Горохові котлети
Або січеники. Горох – це білки й клітковина. А ще – протеїни. Горох радять вживати для нормалізації процесів травлення. Якщо ви спортсмен або вегетаріанець, то горох має бути обов’язково у вашому раціоні, а на Різдво можна побалувати себе ще й котлетами, панірованими в сухарях.
Калач
Підбірку завершуємо ще одним символом Святвечора – калачем з маком та родзинками. Він символізує добробут, мир та спокій, і має бути обов’язково на вашому столі.
Хай кожна страва смакує з користю! Добробуту вам, миру та щастя! Перемоги! З Різдвом Христовим!
Нагадаємо, президент Асоціації дієтологів України, консультант з громадського здоровʼя МОЗ України Олег Швець розповів про продукти, які дозволять зробити сон спокійнішим, а загальний стан здоров’я – кращим. Від безсоння страждає понад 10 % населення розвинених країн, а в кожного другого дорослого спостерігається один або декілька симптомів розладу сну. Якби ми мали українську статистику, то, напевно, вона була б набагато гіршою.
Схильність споживати їжу з високим вмістом жиру та цукру може бути вродженою або розвинутися в результаті надмірної ваги. Але науковці вважають, що мозок засвоює цю звичку — дослідження.
Управління з контролю за якістю харчових продуктів і медикаментів США (FDA) завершило першу передпродажну консультацію щодо харчових продуктів для людей, виготовлених із культивованих клітин тварин.
Під “червону” групу різновидів м’яса потрапляють яловичина, свинина, баранина, оленина, що має рожевий або червоний колір у сирому вигляді. Продукти тваринного походження багаті на основні поживні речовини, такі як білок, залізо і вітамін B12. Червоне м’ясо є улюбленим для багатьох, проте, що відбувається з організмом, якщо їсти червоне м’ясо регулярно? – результати дослідження.
Кава є дуже популярним у всьому світі напоєм, який містить кофеїн, який є стимулятором центральної нервової системи. Наразі вчені вивчають зв’язок кави з різними патологіями нервової системи: у новому дослідженні зіставили кількість випитої кави з ймовірністю зменшення об’єму мозку, ризиком розвитку інсульту та деменції.
Згідно з новим дослідженням, яке моделює дані за 2018 рік, споживання занадто великої кількості очищених пшеничних і рисових продуктів, натомість занадто мало цільнозернових продуктів сприяє зростанню нових випадків діабету 2 типу в усьому світі.
В Американському коледжі ревматологів (ARC) радять дотримуватися так званої середземноморської дієти для здоров’я суглобів та кісток, котра багата на морепродукти, рослинні жири, клітковину, а раціон завжди можна підлаштувати під українські широти та можливості. Дуже важливо дотримуватися співвідношення: білки 10%, жири 30% та вуглеводи 60%, розповідають у tsn.
Суперфуд – це досить гучне слово, і ним називають чимало продуктів. Мається на увазі те, що вони можуть бути дивовижно корисними для здоров’я. І через те, що зазвичай ці продукти дорогі, чимало людей вважають ідею включити їх до свого раціону недосяжною.
Мандарини можуть принести вашому організму чимало користі. Ці фрукти некалорійні, проте містять більше вітамінів, ніж ви можете собі уявити.
Буряк має чимало переваг для здоров’я, та його приготування може забрати чимало часу. Одначе, цей коренеплід можна додати до раціону навіть у сирому вигляді.
Нині все більше осіб страждає від різноманітних розладів сну. Водночас покращити якість нічного відпочинку можна, якщо налагодити свій раціон та вживати корисні продукти.
Горіхи – це одні з найкорисніших натуральних продуктів. Ви можете використовувати їх не лише як перекус, але й додавати до салатів, каш чи поєднувати з фруктами.
Анна Лиса