Від початку липня в Україні фіксували рекордну температуру. У деяких областях країни позначка термометра сягала понад 40°С.
У Центрі громадського здоров’я розповіли, як і чим харчуватися у спекотні дні, щоб краще себе почувати та забезпечити нормальне функціонування організму.
Так, фахівці ЦГЗ радять пити достатню кількість рідини. У таких спекотних умовах людський організм втрачає її більше внаслідок посиленого потовиділення, збільшення частоти дихання та фізіологічних випорожнень.
Найкраще вживати чисту питну воду, щоб уникнути зневоднення та покращити терморегуляцію. При цьому важливо пити її навіть якщо не відчуваєте спраги.
“Уникайте солодких газованих напоїв та алкоголю – вони можуть сприяти зневодненню через їх сечогінну дію та “маскування” спраги”, – стверджують у ЦГЗ.
Таким чином варто відмовитися від жирної їжі, адже за певних умов її споживання може підвищити ризик отримати тепловий удар.
Крім того, рекомендують не вживати страви з надмірною кількістю спецій – червоного та чорного перцю, імбиру, часнику.
“Їхнє споживання підвищує температуру тіла та посилює потовиділення, що під час спеки значно збільшує ризик перегріву”, – наголосили експерти Центру громадського здоров’я.
Натомість краще з’їсти овочі, фрукти, салати, нежирні білкові страви. Це допоможе “охолодити” організм та уникнути зневоднення.
Крім того, протягом дня варто їсти маленькими порціями та часто – так ви не перевантажите травну систему та організму буде легше з ними впоратися.
“Надмірна кількість солі може сприяти затримці рідини в організмі та порушенню водно-сольового балансу, який організму важко підтримувати під час спеки”, – зазначили у ЦГЗ.
А от від морозива та замороженого соку радять утриматися. Це калорійний продукт, який дасть нам енергію, а відтак і тепло. Охолодження від нього може бути короткотривалим.
“Швидке охолодження, викликане холодною їжею та напоями, призводить до надмірного компенсаторного підвищення внутрішньої температури. Отже, після порції морозива ви можете ще гірше переносити спеку”, – розповіли у Центрі громадського здоров’я.
Нагадаємо, кава є дуже популярним у всьому світі напоєм, який містить кофеїн, який є стимулятором центральної нервової системи. Наразі вчені вивчають зв’язок кави з різними патологіями нервової системи: у новому дослідженні зіставили кількість випитої кави з ймовірністю зменшення об’єму мозку, ризиком розвитку інсульту та деменції.
Згідно з новим дослідженням, яке моделює дані за 2018 рік, споживання занадто великої кількості очищених пшеничних і рисових продуктів, натомість занадто мало цільнозернових продуктів сприяє зростанню нових випадків діабету 2 типу в усьому світі.
В Американському коледжі ревматологів (ARC) радять дотримуватися так званої середземноморської дієти для здоров’я суглобів та кісток, котра багата на морепродукти, рослинні жири, клітковину, а раціон завжди можна підлаштувати під українські широти та можливості. Дуже важливо дотримуватися співвідношення: білки 10%, жири 30% та вуглеводи 60%, розповідають у tsn.
Суперфуд – це досить гучне слово, і ним називають чимало продуктів. Мається на увазі те, що вони можуть бути дивовижно корисними для здоров’я. І через те, що зазвичай ці продукти дорогі, чимало людей вважають ідею включити їх до свого раціону недосяжною.
Мандарини можуть принести вашому організму чимало користі. Ці фрукти некалорійні, проте містять більше вітамінів, ніж ви можете собі уявити.
Буряк має чимало переваг для здоров’я, та його приготування може забрати чимало часу. Одначе, цей коренеплід можна додати до раціону навіть у сирому вигляді.
Нині все більше осіб страждає від різноманітних розладів сну. Водночас покращити якість нічного відпочинку можна, якщо налагодити свій раціон та вживати корисні продукти.
Горіхи – це одні з найкорисніших натуральних продуктів. Ви можете використовувати їх не лише як перекус, але й додавати до салатів, каш чи поєднувати з фруктами.
Підписуйся на наш Telegram. Стеж за новинами у зручному форматі!