В Україні за 11 місяців повномасштабної війни вартість борщу зросла на 21,22%.
Про це свідчить оновлений “індекс борщу” від експертів незалежного експертно-аналітичного центру BRDO.
“99,2 грн – стільки 13 січня 2023 року коштуватиме порція борщу на чотирьох осіб, приготована за традиційним рецептом. Порівняно з 24 лютого 2022 року – 81,84 грн – ціна зросла на 21,22%”, – підрахували аналітики.
За їхніми словами, всі інгредієнти борщу суттєво змінили ціну, а найбільше зросла вартість м’яса – на 63,67%.
Стеж за новинами у зручному форматі: Підписуйся на наш Twitter
“Відчутне здорожчання м’ясних продуктів наразі обумовлюється вартістю кормів, зменшенням поголів’я, а також проблемами в енергетичному секторі. Вони зокрема впливають на здатність виробників зберігати як сировину, так і готову продукцію”, – повідомили експерти.
Вони зазначили, що далі за шкалою подорожчання – сметана (на 31,91%) та морква (26,48%). Натомість зменшилась ціна інших овочів – картоплі (32,08%), капусти (45,89%) та буряка (48,02%).
Нагадаємо, 1 липня на п’ятому позачерговому засіданні Міжурядового комітету з охорони нематеріальної культурної спадщини елемент “Культура приготування українського борщу” включили до переліку об’єктів нематеріальної культурної спадщини, які потребують негайної охорони.
Фахівці підрахували вартість бренду “український борщ”. Українська смакота коштує приблизно 500 мільйонів гривень на рік.
У Дніпропетровській області, селі Маломиколаївка почали заготовляти суху суміш для миттєвого приготування борщу для потреб Збройних Сил України.
Валерія Пепеля
Підписуйся на наш Telegram. Стеж за новинами у зручному форматі!