27 липня 2023 стали відомі імена переможців відомого конкурсу вин Wine Lovers Wine Awards 2023, який відбувся в Будапешті. Так, найвищий бал серед українських виноробень отримала крафтова виноробня з Закарпаття, з села Кідьош “Винний підвал сім’ї Шош”, молодий винороб Крістіан Шош виборов перше місце на конкурсі вин, пише uwines.
У конкурсі представили 840 вин, змагалися представники 256 виноробень з 11 країн. Україну представляли шість виноробень. Цього року для українських виноробень участь в конкурсі була безплатна.
Вино з сімейної виноробні “Винний підвал сім’ї Шош” (село Кідьош Закарпатської області) “Гаршлевелю 2021” з ботритизованого винограду отримало 91 бал.
Стеж за новинами у зручному форматі: Підписуйся на наш Twitter
Золоті медалі отримали також Biologist за своє Аліготе 2020 (90 балів), Bolgrad за два вина Bolgrad Reserve Collection Chardonnay (90) та 1821 Select Collection Bolgrad Pinot Grigio (90). Окремо варто відзначити виноробню з Бессарабії Frumushika-Nova, яка отримала два срібла за Цитронний Магарача та Одеський чорний і бронзу за Сухолиманський білий. Також по сріблу отримали Орос Руслан та виноробня Берецького.
Довідка. Крістіан Шош продовжує справу свого діда – відомого закарпатського винороба у третьому поколінні Карла Шоша. Сім’я Шошів вирощує виноград на території у 7,5 гектара на південному схилі гори. Винороби у виготовленні вин дотримуються традиційних технологій, витримуючи напої у дубових бочках.
Нагадаємо, судді міжнародного конкурсу Free From Food Awards 2023! визнали червоне безалкогольне вино австралійської компанії Pure Vision Wines напоєм року.
Понад чотири роки винороб та засновник Biologist Ігор Петренко займається вивченням біодинамічного підходу та має виноградники у Лісниках та Нових Безрадичах у Київській та Одеській областях відповідно. Виноградники знаходяться у Київській та Одеській області, а виноробня розташована у с. Лісники Київської області.
Виноробня Закарпаття “Шато Чизай” вперше в Україні створила помаранчеве вино – Furmint Orange.
Виноградна лоза має довгу історію як одна з найдавніших культур у світі. Вино, вироблене з винограду, було одним з перших продуктів, які продавалися у всьому світі, відіграючи ключову роль в обміні культурами, ідеями та релігіями. Наприкінці льодовикового періоду виноградна лоза походить від європейської дикої лози. Сьогодні існує лише кілька реліктових популяцій цієї дикої лози, одну з яких можна знайти на півострові Кетч уздовж річки Рейн, між містами Карлсруе та Мангейм, пише scitechdaily.
Соковитий виноград Ruby Roman – названий так у Японії через свій червоний колір. Завдяки вартості йому вдалося поставити світовий рекорд та стати найдорожчою ягодою у світі. Ruby Roman також закріпив за собою місце у книзі світових рекордів. У 2020 році в Японії гроно цього винограду було продано на аукціоні за 12 000 доларів.
Загалом виноградарство забезпечує від 5 до 7 тисяч постійних робочих місць у сільській місцевості, тоді як у сезонний період ця цифра подвоюється. У виноробній галузі додатково працюють ще майже 4500 осіб.
Виноробна компанія “Шато Чизай” започатковує виробництво ігристих вин методом Шарма-Мартінотті на власних потужностях, а також запускає завод із виробництва виноградних спиртів.
Глобальне потепління може суттєво змінити найближчим часом і смак вина. Воно стане більш солодким та пряним, а ще воно матиме менше додаткових квіткових ароматів.
Анна Лиса
Підписуйся на наш Telegram. Стеж за новинами у зручному форматі!