За перше півріччя року Україна експортувала 1 580 тонн суниці та полуниці на загальну суму $1,6 млн, що у грошовому вимірі на 51% більше, аніж за весь минулий рік. У 2016 році ягід було експортовано 2270 тонн на $1,06 млн.
Основними покупцями українських ягід у січні-червні 2017 року, як і минулоріч, стали Білорусь (1300 тонн на $1,35 млн) та Молдова (227 тонн на $149 300).
У січні-червні в Україну було завезено 126 тонн суниці та полуниці на $303,6 тисячі. Головними постачальниками були Греція (54,3 тонни на $134,9 тис.), Туреччина (32,2 тонни на $60,1 тис.) та Іспанія (20,5 тонни на $54,7 тис.).
Попит на м’які ягоди у світі зростає у середньому на 20% в рік.
«Через нерозвинуту інфраструктуру в господарствах експортувати українську ягоду дуже важко», – каже Тетяна Гетьман, керівник «Інфо-Шувар», експерт плодоовочевого ринку. Утім, українську полуницю охоче купують у Білорусі.
Станом на 2016 рік Україна знаходилась на сьомому місці серед країн-виробників полуниці в Європі й на 25-му – серед європейських експортерів ягоди. Торік українські фермери встановили рекорд за обсягом експорту. Було продано 2300 тонн ягід. Але це лише 4% від офіційного врожаю української полуниці. Для порівняння, Польща щороку експортує 14 000 -15 000 тонн полуниці, що складає майже 10% врожаю, а фермери Іспанії продають на зовнішньому ринку 280 000 тонн полуниці, або 80-85% від власного врожаю.
Затребуваними є також чорниця і журавлина. На зовнішньому ринку за українську продукцію готові платити на 30% дорожче, ніж на внутрішньому.
Підписуйся на наш Telegram. Стеж за новинами у зручному форматі!