Новини / Технології     04 квітня 2024 18:38

Вчені пропонують замінити коров’яче молоко бамбуком: розповідаємо про особливість

Бамбук здійснює антиоксидантну та протимікробну дію, забезпечує профілактику ожиріння та діабету

Пагони бамбука, їстівна частина деяких бамбукових рослин, отримують визнання як джерело незамінних амінокислот, передає newfood.

Згідно з дослідженням Китайського національного дослідницького центру бамбука, харчовий склад пагонів рослини (зокрема, вміст білка) надзвичайно «подібний до коров’ячого молока».

У спробі продемонструвати, як рослини бамбука можуть бути альтернативою звичайним харчових продуктів, дослідники говорять, що пагони бамбука багаті на сім незамінних амінокислот, вуглеводи (головним чином клітковину), залізо та вітаміни, і мають низький вміст жиру, що робить їх цінним джерелом харчування.

Бамбук здійснює антиоксидантну та протимікробну дію, забезпечує профілактику ожиріння та діабету. Це одна з найбільш швидкозростаючих рослин на планеті.

З бамбуку уже створюють безліч продуктів – від зубних щіток до кулінарних делікатесів. Провідним виробником бамбука є Китай. Там вирощують 800 видів рослини, 153 з яких – їстівні.

В азійській кухні бамбук давно споживають у їжу. Пагони консервують та ферментують, солять, труть на порошок, чавлять на сік тощо. В останні роки бамбук знайшов застосування й у виробництві функціональних інгредієнтів, включаючи харчові волокна, полісахариди, білки та антиоксидантні екстракти.

Деякими проблемами у виробництві бамбука лишається велика кількість неїстівних відходів, а також аспекти смаку. Попри це вчені вважають, що використання пагонів у харчовій промисловості має потенціал для забезпечення населення їжею.

Нагадаємо, майбутнє м’яса – не в промислових фермах чи відгодівельних комплексах. Майбутнє – це скоріше завод для вирощування, де клітини беруться з ембріонів і культивуються у курячу грудку, стейк чи омара лише за кілька тижнів.

Піонер в галузі виробництва культивованих морепродуктів, компанія Finless Foods готується випустити на ринок свою першу асортиментну позицію — рослинний тунець.

Веганський продукт посів перше місце в категорії “М’ясний продукт року для сніданку” в межах щорічної нагороди Mindful Awards, яка відзначає найкращі компанії, послуги та продукти у споживчому сегменті.

Новини за темою:  Польща проти імпорту українського зерна: що чекає на аграрний експорт після 5 червня

Світовий гігант агробізнесу Cargill, спільно з іспанською компанією Cubiq Foods, працює над новою технологією виробництва жирів. Нова технологія підійде для альтернативних м’ясних та молочних продуктів рослинного походження, де жири та олії допомагають забезпечити структуру, смак, текстуру та поживний профіль.

Американські інженери описали спосіб вирощування у лабораторії штучного сала для покращення смакових і фізичних властивостей вирощеного м’яса. Досліди з тваринними жировими клітинами показують, що їх можна вирощувати тонкими шарами, після чого об’єднувати у тривимірну масу, що нагадує справжню жирову тканину тварин.

Американська харчова технологічна компанія Motif FoodWorks випустила свій перший продукт, орієнтований на споживача, — гамбургери на рослинній основі Motif BeefWorks.

З листопада компанія GG (GG plant-based food products) вела на ринок рослинну альтернативу кальмарам.

Управління з контролю за якістю харчових продуктів і медикаментів США (FDA) завершило першу передпродажну консультацію щодо харчових продуктів для людей, виготовлених із культивованих клітин тварин.

Найбільша у світі меблева компанія IKEA виготовлятиме фрикадельки з “м’яса” рослин, пише Forbes. Рівень викидів парникових газів під час їх виготовлення складе лише 4% від обсягу викидів, що з’являються при приготуванні справжнього м’яса. До складу рослинного делікатесу увійде гороховий протеїн, овес, яблука та картопля. У компанії обіцяють, що веганські фрикадельки виглядатимуть як м’ясо та матимуть ідентичний смак.

Німецький біотехнологічний стартап Infinite Roots, що вирощує грибний міцелій для виготовлення альтернативного молока та м’яса, залучив рекордні $58 млн фінансування, інформує newfood. Загалом загальна сума коштів, отриманих на сьогодні Infinite Roots, становить $73 млн.

Харчові компанії Nature’s Fynd, Ÿnsect, Nobell Foods та PLANET A FOODS очолили рейтинг FoodTech 500 – перший у світі список найбільш інноваційних та піонерських стартапів, які працюють над створенням більш сталої та справедливої ​​продовольчої системи.

Новини за темою:  Погода в Україні 23 травня: грози на заході, тепло в центрі та на сході

Анна Лиса

Сподобався цей матеріал?
Підтримайте його автора!

Читайте також