НовиниТехнології

В Україні виробляють конопляне та макове борошно, яке знижує ризик серцевих захворювань

У 2023 році компанія “Агроснаб” (ТМ Фільварок) випустила новинку у сегменті непшеничного борошна – борошно із макових зерен. Макове борошно виготовляють з очищеного і знежиреного маку. Так продукт зберігає корисні речовини та добре засвоюється організмом, передає newfood.

Борошно – найвищого ґатунку, без ароматизаторів чи шкідливих домішок та із високоякісної української сировини.

Містить воно харчові волокна, ліпіди, вітаміни Е, PP, D, С, макро- та мікроелементи, такі як Р, К, Са, Na, Mg, Si, Fe, Co, Cu, Zn. Кальцій і магній, приміром, корисні для кістково-м’язової системи, а поліфеноли (антиоксиданти), що містяться у маку, знижують ризик серцево-судинних і онкологічних захворювань.

Також компанія меле рисове, кокосове, знежирене соєве борошно, гречане, конопляне, білкове соняшникове борошно, виготовляє рослинну клітковину, плодово-ягідні порошки тощо.

Конопляне борошно, приміром, є прекрасним натуральним засобом для відновлення складу крові. Продукт містить вітаміни, калій, кальцій, магній, залізо, фосфор і натрій.

Тоді як гречане борошно – унікальна сировина для низькокалорійного печива, хліба та галет. Воно допомагає позбутися зайвої ваги та поліпшити загальне самопочуття.

Надзвичайно важким для нас був 2022 рік, коли кілька місяців після початку повномасштабної війни ми не працювали – виробництво перебувало у зоні бойових дій, – зазначили у компанії.

Після відновлення виробництва з’явилися спонтанні вимкнення електроенергії, які спричиняли поламки обладнання та подальші витрати на ремонти; необгрунтовані блокування податкових накладних; зростання цін на витратні матеріали та логістику. Тому усі зусилля бути спрямовані на стабілізацію ситуації.

Читайте також: На Житомирщині створили кластер з вирощування технічних конопель

На сьогодні ринок борошна та харчових добавок поступово стабілізується. Хоча ціни на витратні матеріали, електрику та логістику продовжують рости.

Довідка. Наразі у світі відомо понад 50 тисяч найменувань продукції, яку виробляють з технічних (ненаркотичних) конопель. Коноплі в Україні вирощували здавна – конопляна олія та насіння були невіднятною складовою традиційних українських страв. З конопель ткали одяг, готували їжу та виробляли багато інших важливих у господарстві речей.

Нагадаємо, компанія ViteoHemp розпочала переробку конопель з олії, протеїну та очищеного насіння. Згодом запустила кондитерський цех із виготовлення цукерок та еклерів із конопель, а під час повномасштабної війни створила КЕБ — конопляні енергетичні батончики.

На Рівненщині планують створити повний цикл переробки технічної коноплі.

У Привільненській громаді Рівненської області створять індустріальний екопарк технічної коноплі.

У Сумській області у проєкт вирощування ненаркотичних сортів коноплі інвестували понад 20,7 млн грн.

Раніше повідомлялось, що канадська компанія Eastern Star Biotech запланувала вирощувати технічні коноплі в Хмельницькій області. Інвесторів приваблюють саме коноплі українського походження, оскільки вони особливо цінні за рівнем волокнистості.

Працівники Інституту сільського господарства Північного Сходу Національної академії аграрних наук України, що на Сумщині, вирощують 400 гектарів конопель, які не містять наркотичних речовин. Селекціонери області першими вивели безпечні сорти канабісу.

Анна Лиса

Схожі статті

Кнопка "Повернутися до початку