
Більшість садівників України на поточному тижні заявили про завершення сезону реалізації черешні, повідомляють аналітики проєкту EastFruit. Підтверджують цю інформацію й оптові компанії, які цього тижня повідомляли про брак пропозиції цієї ягоди в місцевих господарствах, придбати необхідний оптовий обсяг черешні не вдавалося навіть шляхом підвищення закупівельних цін на ці кісточкові.
Стеж за новинами у зручному форматі: Підписуйся на наш Twitter
Нині оптові партії черешні з місцевих господарств надходять у продаж по 70-120 грн/кг ($1,91-3,28/кг), залежно від якості та сорту. Водночас цього тижня українські виробники все ж підвищили ціни на залишкові партії черешні в середньому на 30%.
Ціна на черешню у цьому сезоні часто перевищувала рівень вартості минулого року, що зумовлено зниженням виробництва ягоди в країні через тимчасову окупацію Херсонської області та частини Запорізької області, які традиційно були лідерами з вирощування цих кісточкових. Висока вартість часто ставала причиною для зниження попиту на ягоду. Учасники ринку пояснювали це тим, що кінцеві споживачі були не готові купувати місцеву ягоду за такою високою ціною.
Торік сезон черешні в Україні завершився приблизно на 2 тижні раніше, але останні партії цієї продукції виробники відвантажували в середньому на 75% дешевше, ніж у поточному сезоні. Таку цінову різницю, ключові гравці ринку пояснюють, як зниженням врожайності черешні, так і різким зростанням витрат на вирощування даної культури.
Нагадаємо, “Уманська фруктова компанія” з Черкаської області (Україна), яка на 20 гектарах вирощує черешню преміумсегмента і розвиває її переробку, через насиченість ринку ягодами ледь покриває собівартість вирощування цієї культури.
В Україні сезон продажу черешні розпочався без запізнень попри прохолодну та затяжну весну.
Раніше експерти прогнозували “космічні ціни” на черешню. І зауважували, що чекати на зниження цін на черешню до кінця травня не варто. Річ у тому, що цьогоріч ранньої черешні в Україні майже не буде.
Завдяки новим технологіям генетичного редагування найближчим часом представлять сорти черешні без кісточок та стійкі до розтріскування та хвороб сорту цієї культури.
Україна перебуває серед лідерів зі створення нових сортів соковитої ягоди. Близько 500 нових сортів черешні створили за останні 30 років. Більш як 100 видів ягоди розробили українські селекціонери. За цим показником наша країна посідає перше місце у світі та значно випереджає США, Росію, Румунію, Канаду, Францію, Італію та Угорщину.
Анатолій Лаба, селекціонер, член Асоціації селекціонерів, помологів та садівників вирощує в селі Пільний Олексинець Хмельницької області гібриди кісточкових, у тому числі й чорну абрикосу.
Завдяки новим технологіям генетичного редагування найближчим часом представлять сорти черешні без кісточок та стійкі до розтріскування та хвороб сорту цієї культури.
Анна Лиса