Про це повідомляє EastFruit.
В Україні збільшуються площі під садами черешні. Крім того, нові проекти з вирощування черешні в закритому ґрунті разом зі змінами клімату сприяють більш ранньому надходженню цієї продукції на ринок. Проте ціни на черешню істотно знизилися як в Україні, так і в Європі загалом.
Уже у 2018 р. європейські виробники черешні зіткнулися з кризою низьких цін. Причому найскладніша ситуація виникла у найбільш прибутковому сегменті – реалізації черешні ранніх сортів.
Читайте: З ким кооперуватися садівникам: спростування міфу щодо вигідності переробки яблук
На сьогодні ринок ранньої черешні в Європі виявився перенасиченим пропозиціями з Іспанії, Італії, Греції, Туреччини, Узбекистану, які активно постачають ягоду в період з 20 квітня до 30 травня, збільшуючи таким чином тиск на ціни.
З огляду на це економіст інвестиційного департаменту ФАО Андрій Ярмак звертає увагу українських садівників на пізні сорти черешні. Експерт роз’яснює, що саме для цих сортів є «чудова ніша» в Європі і на Близькому Сході, де в цьому сегменті панують постачальники з Канади і США:
«Українським експортерам черешні абсолютно недоцільно конкурувати з Узбекистаном і Туреччиною за ціною, тим більше на ринку Близького Сходу, де у нас дорога логістика. А ось із США і Канадою ми конкурувати можемо, тому що вони поставляють продукцію здалеку».
Андрій Ярмак дає три поради українським виробникам черешні – як зберегти рентабельність бізнесу:
- переходити на пізні сорти, які більш затребувані й конкурентоздатні на ринку Близького Сходу та Китаю;
- інвестувати в технології гідроохолодження, зберігання, сортування та транспортування черешні;
- прикладати більші зусилля у сфері маркетингу.
Landlord раніше повідомляв про те, що Китай відкрив українським фермерам ринок для експорту черешні.
Підписуйся на наш Telegram. Стеж за новинами у зручному форматі!