Новини / Рослинництво     13 лютого 2022 14:49

В Україні мають намір розробити держпрограму розвитку коноплярства до 2025 року

Наразі в Україні відсутня розвинена система поглибленого перероблення конопляної сировини, а потреби внутрішнього ринку на таку продукцію забезпечуються шляхом імпорту

У Сумській області вже розроблять проєкт концепції державної цільової програми розвитку коноплярства на період до 2025 року. Про це повідомляє пресслужба Департаменту агропромислового розвитку Сумської ОДА.

“Сумщина належить до лідерів із вирощування технічних конопель в Україні. Частка площ посівів конопель на Сумщині становить 22,2% від загальних площ під цією культурою в Україні”, — йдеться в повідомленні.

Основними напрямами перероблення конопляної сировини є виробництво харчових продуктів з товарного насіння конопель технічних та виробництво конопляного волокна з трести. В Україні не розвинена система поглибленого перероблення конопляної сировини, натомість потреби внутрішнього ринку на продукцію забезпечуються імпортом.

“З метою розвитку галузі коноплярства, первинного та вторинного перероблення сировини з конопель технічних як в області, так і в Україні, є необхідність розроблення, прийняття та виконання концепції Державної цільової програми розвитку коноплярства на період до 2025 року”, — наголошують у департаменті.

Виконання концепції очікувано дасть змогу:

  • зменшити площі деградованих сільськогосподарських угідь і забезпечити прогрес у напрямі підвищення родючості ґрунтів, боротьби із шкідниками та хворобами конопель технічних, інших сільськогосподарських рослин;
  • наростити обсяг виробництва високоякісного насіння конопель вітчизняної селекції у наукових установах та спеціалізованих сільськогосподарських підприємствах;
  • здійснити будівництво нових переробних потужностей, а також формування для задоволення їх потреб у сировині пулу промислових виробників конопель технічних;
  • збільшити частку підприємств, які займаються вирощуванням конопель технічних, у тому числі фермерських господарств і спеціалізованих підприємств, які займаються виробництвом органічної продукції, а також створити відповідні спеціалізовані кластери;
  • проводити навчання та підвищувати кваліфікацію фермерів, інших суб’єктів господарювання щодо використання сучасних і інтенсивних аграрних технологій вирощування та перероблення конопель технічних на базі відповідних наукових установ Національної академії аграрних наук;
  • поліпшити матеріально-технічну базу сільськогосподарських підприємств, що забезпечить просування продуктів перероблення конопель технічних на організований торговельний ринок за стабільними цінами;
  • забезпечити зростання доходів суб’єктів господарювання;
  • забезпечити розвиток перероблення конопель технічних та насичення внутрішнього ринку продуктами із доданою вартістю, які замістять імпортні аналоги;
  • створити додатково робочі місця з наближенням розміру середньомісячної заробітної плати працівників сільського господарства до середнього рівня за галузями економіки;
  • наростити експорт якісної продукції та збільшити податкові надходження до державного і місцевих бюджетів;
    забезпечити подальший розвиток вітчизняної аграрної науки.
Новини за темою:  США та Україна запустили спільний інвестиційний фонд: які галузі отримають фінансування

Фінансування концепції в необхідних обсягах очікувано передбачається здійснювати коштом державного бюджету, місцевих бюджетів, приватних інвестицій та інших джерел, не заборонених законодавством.

Обсяг видатків, необхідних для виконання концепції, уточнюватиметься щороку при складанні проєктів державного та місцевих бюджетів з урахуванням їх реальних можливостей.

Наразі у світі відомо більш як 50 тисяч найменувань продукції, яку виробляють з технічних (ненаркотичних) конопель. Безпосередньо у Сумській області є значний досвід виготовлення подібної продукції: конопляного сиру, олії, а, також, екопосуду, шпагату, екокомпозитів на основі конопель.

Варто зауважити, що коноплярство в Україні розвивали здавна – конопляна олія та насіння були невіднятною складовою традиційних українських страв. З конопель ткали одяг, готували їжу та виробляли багато інших важливих у господарстві речей.

Нагадаємо, на Сумщині інвестують майже 21 млн грн у вирощування коноплі.

Landlord раніше повідомляв про те, що українські фермери мають усі можливості для вирощування технічних конопель, і попит на них у світі зростає. Тож експерти вважають, що ця культура може стати трампліном, який дасть успішний старт для подальшого розвитку малим та середнім господарствам.

Також стало відомо, що в Україні видано першу ліцензію на ввезення і перероблення КБД-сировини (джерелом якої є коноплі), а також на експорт продуктів її переробки в Європу та інші країни світу.

Читайте також