Новини    01 липня 2023 13:06

В Україні легалізували виробництво крафтових спиртних напоїв


Верховна Рада України ухвалила законопроєкт, який легалізовує роботу виробників крафтових спиртних напоїв та спиртових дистилятів ( №5762).

Про це повідомив голова Комітету ВР з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев у Telegram.

“Закон має на меті привести чинне законодавство в сфері виробництва та обігу спиртних напоїв і дистилятів у відповідність до вимог законодавства ЄС, а також пом’якшити регулювання в цій сфері для суб’єктів малого підприємництва”, — зазначив він.

Зокрема, документ дає визначення малих виробників дистилятів та встановлює чіткі вимоги до їх матеріально-технічної бази.

Стеж за новинами у зручному форматі: Підписуйся на наш Twitter 

Також закон надає право малим виробникам дистилятів подавати звіт про обсяги виробленої та реалізованої продукції щоквартально (замість щомісяця) та зменшує штраф за неподання або неправильне подання такої звітності з 17,5 тис. грн до 1,02 тис. грн.

Крім того, зменшується вартість ліцензії на оптову торгівлю спиртними напоями для малих виробників дистилятів — з 500 тис. грн до 30 тис. грн.

Водночас документ дозволяє використання усіх спиртних дистилятів, вироблених із сільськогосподарської продукції, для виробництва алкогольних напоїв.

Також документом виключено застаріле положення щодо обов’язкової сертифікації спирту, дистилятів, біоетанолу, алкогольних напоїв.

Нагадаємо, крафтова виноробня “Бейкуш”, що розташована між Бузьким та Березанським лиманами на Миколаївщині, планує збільшувати виробництво.

Виноробня Закарпаття “Шато Чизай” вперше в Україні створила помаранчеве вино – Furmint Orange, повідомляє пресслужба компанії.

У селі Гораївка на Хмельниччині (Бакота), у садибі “Дім мандрівника”, зварили перше крафтове пиво “Бакітський гарбузовий ель”.

Загалом виноградарство забезпечує від 5 до 7 тисяч постійних робочих місць у сільській місцевості, тоді як у сезонний період ця цифра подвоюється. У виноробній галузі додатково працюють ще майже 4500 осіб.

Новини за темою:  Рекордний прибуток у 43 рази: який агробізнес став лідером зростання в Україні

Виноробна компанія “Шато Чизай” започатковує виробництво ігристих вин методом Шарма-Мартінотті на власних потужностях, а також запускає завод із виробництва виноградних спиртів.

Глобальне потепління може суттєво змінити найближчим часом і смак вина. Воно стане більш солодким та пряним, а ще воно матиме менше додаткових квіткових ароматів.

Валерія Пепеля

Сподобався цей матеріал?
Підтримайте його автора!

Читайте також

Ще немає новин у цій стрічці ...