В Іспанії, у місті Саламанка, зводять найбільшу у світі фабрику з виробництва борошняних черв’яків. Проєкт вартістю у €70 млн має запрацювати вже наступного року, пише SEEDS.
Компанія Tebrio займатиме 80 000 м2 і вироблятиме понад 100 000 тонн комах щорічно для споживання тваринами та людьми. Нині в Іспанії вже діє 37 схожих комахоферм.
За словами виробників, при вирощуванні комах використовується на 90% менше води, ніж при вирощуванні худоби або рослинного матеріалу. І для цього потрібно на 80% менше землі.
Борошнисті черв’яки — це личинкова форма жука жовтого борошнистого черв’яка Tenebrio molitor. Для харчової промисловості вони є цінним джерелом жиру і білка.
Нагадаємо, Університет Харпера Адамса співпрацює з агротехнологічною компанією Flybox і яєчною фермою в Бакінгемширі в межах проєкту вартістю 1 мільйон фунтів.
Глобальний аграрний гігант компанія Bunge стала інвестором Nutrition Technologies, яка виготовляє борошно та олію з комах. Nutrition Technologies використовує личинки чорної солдатської мухи для біологічного ферментування харчових відходів і промислових органічних побічних продуктів.
Американська харчова технологічна компанія Motif FoodWorks випустила свій перший продукт, орієнтований на споживача, — гамбургери на рослинній основі Motif BeefWorks.
З листопада компанія GG (GG plant-based food products) вела на ринок рослинну альтернативу кальмарам.
Управління з контролю за якістю харчових продуктів і медикаментів США (FDA) завершило першу передпродажну консультацію щодо харчових продуктів для людей, виготовлених із культивованих клітин тварин.
Найбільша у світі меблева компанія IKEA виготовлятиме фрикадельки з “м’яса” рослин, пише Forbes. Рівень викидів парникових газів під час їх виготовлення складе лише 4% від обсягу викидів, що з’являються при приготуванні справжнього м’яса. До складу рослинного делікатесу увійде гороховий протеїн, овес, яблука та картопля. У компанії обіцяють, що веганські фрикадельки виглядатимуть як м’ясо та матимуть ідентичний смак.
Uncommon, біотехнологічний стартап у Кембриджі, який створює інноваційне екологічно чисте клітинне м’ясо, залучив $30 млн інвестицій. Серед інвесторів – представник четвірки найбільших венчурних компаній Великобританії Balderton Capital, яка фінансує технологічні стартапи, а також Сем Альтман, співзасновник та CEO OpenAI, яка створила ChatGPT. До речі, для Альтмана це уже не перша інвестиція в Uncommon.
Анна Лиса
Підписуйся на наш Telegram. Стеж за новинами у зручному форматі!