Новини / Технології     23 квітня 2024 20:47

В ЕС вперше дегустували м’ясо із клітин

Приватна дегустація культивованих свинячих ковбасок пройшла у новій штаб-квартирі Meatable у Лейдені після отримання дозволу від уряду Нідерландів

Нідерландська Meatable стала першою компанією, що провела офіційно затверджену дегустацію культивованого м’яса в Європейському Союзі, передає newfood.

Приватна дегустація культивованих свинячих ковбасок пройшла у новій штаб-квартирі Meatable у Лейдені після отримання дозволу від уряду Нідерландів.

Раніше австралійська компанія Vow провела першу в Європі офіційну дегустацію культивованого м’яса, де були представлені страви для гурманів з культивованих перепелів. Однак це сталося в Ісландії, яка не є членом ЄС. Тоді як Meatable організувала першу дегустацію саме в Євросоюзі.

В історичній події взяли участь принц Нідерландів і спеціальний посланник Костянтин Оранський, мішленівський шеф-кухар Рон Блау, і Айра ван Елен, дочка Віллема ван Елен (Willem van Eelen), котрий вважається “хрещеним батьком культивованого м’яса”.

До речі, Нідерланди є першою країною в ЄС, яка дозволила дегустацію культивованого м’яса та морепродуктів.

Культивоване м’ясо Meatable має великий потенціал для зменшення впливу харчової промисловості на навколишнє середовище, і я очікую продовження підтримки компанії, оскільки вона працює над досягненням цієї мети на шляху до комерціалізації, – додав принц Костянтин Оранський.

Довідка. Компанія Meatable, заснована у 2018 році, зосереджена на створенні екологічно чистих культивованих м’ясних продуктів за доступною ціною. За допомогою технології Opti-OX компанія навчилася перетворювати одну клітину на справжню свинячу ковбаску всього за 4 дні – це у 60 разів швидше, ніж традиційні методи вирощування тварин на м’ясо.

За час свого існування Meatable залучила $95 млн, у тому числі $35 млн – на запуск нового пілотного заводу в Нідерландах.

Після успішної дегустації компанія планує вихід на ринок Сінгапуру, де культивована свинина з’явиться у меню ресторанів уже у 2025 році. Також Meatable продовжить роботу над розширенням в США.

Ісламська релігійна рада Сінгапуру (MUIS) визначила, що споживання культивованого м’яса можна вважати халяльним “за певних умов”, передає vegconomist.

Халяльні вимоги, викладені MUIS, включають забезпечення того, щоб клітинні лінії для виробництва культивованого м’яса були отримані від видів тварин, які мусульманам дозволено вживати в їжу. Середовище для росту клітинних культур не повинно містити нехаляльних інгредієнтів, а кінцевий продукт має бути схваленим як безпечний регуляторним органом.

Новини за темою:  Україна – другий світовий постачальник макухи та шроту до Китаю: результати перших місяців 2025 року

Більш як мільярд осіб дотримується стандартів халяльної їжі.

Включення в раціон нових харчових продуктів, особливо тих, що вирощуються екологічно стійкими методами, має потенціал для розв’язання глобальних проблем.

У заяві Ісламської релігійної ради про нові харчові продукти мовиться, що підхід узгоджується з фундаментальним ісламським принципом Maqṣid al-Istikhlāf.

MUIS – єдина уповноважена організація в Сінгапурі, яка видає сертифікати халяль. Щоб прийняти рішення щодо культивованого м’яса, MUIS консультувалася з багатьма експертами, зокрема доктором філософії Маанаса Равікумаром, науковцем з Інституту доброї їжі GFI APAC.

Читайте також: Лабораторне м’ясо згодом стане доступне абсолютно усім

Також представники MUIS відвідали виробництво м’яса із клітин, щоб уважно вивчити технологію з усіх кутів ісламського погляду.

У своїх висновках MUIS акцентує на численних можливостях культивованого м’яса, які “переважують будь-які потенційні недоліки”.

Зауважимо, Православний союз (OU), найбільше у світі агентство з сертифікації кошерності, визначив, що лінія курячих клітин Super Meat відповідає найвищому рівню нагляду за кошерністю: стандартам мехадрин. Це стало першою та головною точкою дотику релігійних дієтичних стандартів і передових харчових технологій у промисловості культивованого м’яса.

Успішне отримання кошерної сертифікації може прокласти шлях і до інших релігійних сертифікатів, наприклад, халяль.

Зараз OU та ізраїльський стартап з культивування м’яса Super Meat працюють разом, щоб створити перелік чітких вказівок для всього ланцюжка постачання та процесу виробництва на основі суворого єврейського закону та наукових оглядів.

Нагадаємо, майбутнє м’яса – не в промислових фермах чи відгодівельних комплексах. Майбутнє – це скоріше завод для вирощування, де клітини беруться з ембріонів і культивуються у курячу грудку, стейк чи омара лише за кілька тижнів.

Піонер в галузі виробництва культивованих морепродуктів, компанія Finless Foods готується випустити на ринок свою першу асортиментну позицію — рослинний тунець.

Новини за темою:  Яйця в Україні подешевшали: скільки тепер коштує десяток і де найвигідніше купувати

Веганський продукт посів перше місце в категорії “М’ясний продукт року для сніданку” в межах щорічної нагороди Mindful Awards, яка відзначає найкращі компанії, послуги та продукти у споживчому сегменті.

Світовий гігант агробізнесу Cargill, спільно з іспанською компанією Cubiq Foods, працює над новою технологією виробництва жирів. Нова технологія підійде для альтернативних м’ясних та молочних продуктів рослинного походження, де жири та олії допомагають забезпечити структуру, смак, текстуру та поживний профіль.

Американські інженери описали спосіб вирощування у лабораторії штучного сала для покращення смакових і фізичних властивостей вирощеного м’яса. Досліди з тваринними жировими клітинами показують, що їх можна вирощувати тонкими шарами, після чого об’єднувати у тривимірну масу, що нагадує справжню жирову тканину тварин.

Американська харчова технологічна компанія Motif FoodWorks випустила свій перший продукт, орієнтований на споживача, — гамбургери на рослинній основі Motif BeefWorks.

З листопада компанія GG (GG plant-based food products) вела на ринок рослинну альтернативу кальмарам.

Управління з контролю за якістю харчових продуктів і медикаментів США (FDA) завершило першу передпродажну консультацію щодо харчових продуктів для людей, виготовлених із культивованих клітин тварин.

Найбільша у світі меблева компанія IKEA виготовлятиме фрикадельки з “м’яса” рослин, пише Forbes. Рівень викидів парникових газів під час їх виготовлення складе лише 4% від обсягу викидів, що з’являються при приготуванні справжнього м’яса. До складу рослинного делікатесу увійде гороховий протеїн, овес, яблука та картопля. У компанії обіцяють, що веганські фрикадельки виглядатимуть як м’ясо та матимуть ідентичний смак.

Анна Лиса

Сподобався цей матеріал?
Підтримайте його автора!

Читайте також