Австралійське управління з регулювання генних технологій (OGTR) видало Університету Аделаїди ліцензію DIR 201, що дозволяє проводити польові випробування генетично модифікованої пшениці та ячменю.
Ці сорти створені з метою підвищення врожайності та стійкості до кліматичних та інших стресів, пише AgroPages.
Польові випробування будуть проводитися на одній ділянці у Південній Австралії з максимальною площею посадки 2 га на рік. Оцінка ефективності ГМ пшениці та ячменю в польових умовах Австралії триватиме з травня 2024 року до січня 2029 року. Зерно, отримане під час цього польового випробування, не допускається для людей і тварин.
У своєму висновку регулюючий орган зазначає, що цей обмежений та контрольований експеримент не становить значних ризиків для людей та довкілля. Однак, оскільки це польові випробування, нехай в обмежених та контрольованих умовах, були введені ліцензійні умови, що обмежують час і місце проведення випробувань, що обмежують розмір експериментальних ділянок, щоб не допустити поширення випробуваних ГМ-культур за межі випробувальних ділянок.
В Україні заготовлені значні площі під ГМ-сою, оскільки складно не спокуситися простотою цієї технології та відносно низькою закупівельною ціною, розповіла виконавча директорка Насіннєвої асоціації України Сюзанна Григоренко передає AgroPortal.
Це несе ризики як щодо отримання результату, оскільки таке насіння йде без необхідних супровідних документів, так і з огляду на досить вартісний обробіток. Наприклад, лише одного гліфосату потрібно до 9 л, це без урахування інших ЗЗР, – зазначаила Григоренко.
Деякі аграрії аргументують вибір ГМ-сої такими факторами як необхідність зачищення полів після високої забур‘яненості чи “незручних” попередників — соняшнику, стійкого до трибенурон-метилу чи імідазолінонів.
Про популярність нелегальних ГМ-технологій говорять і представники Lidea та RAGT SEMENCES – UKRAINE: частка ГМ-насіння сої в Україні становить близько 40-50%.
Проте виробники насіння спостерігають і зростання попиту на не-ГМ насіння. Оскільки кінцева вартість товарної сої вища, а також збільшується кількість якісних пропозицій на ринку, включно з так званими експрес-сортами сої (стійкої до трибенуронметилу).
Український ринок генетично модифікованої сої повинен розвиватися в законодавчо врегульованій площині, однак у країні зараз близько 50% сої — ГМ, зазначив виконавчий директор у Східній Європі асоціації “Дунайська Соя” Володимир Пугачов, передає ІА “АПК-Інформ”.
ГМ-соя зараз вирощується в Україні нелегально, оскільки, згідно з чинним законодавством, сорти мають бути зареєстрованими в держреєстрі, наразі там нуль… За нашими оцінками та оцінками USDA, близько половини української сої — генетично модифікована, — пояснив експерт.
У нещодавно підписаному законі про ГМ-продукцію є “цікаво імплементована директива ЄС, яка дає право Кабміну вводити обмеження на реєстрацію чи вирощування певних ГМ-культур не за науковими, а політичними, економічними чи соціальними причинами”.
Читайте також: Аргентина стала першою країною у світі, що надала дозвіл на комерційне використання ГМО-пшениці
Він також висловив сподівання, що почнеться нормальне регулювання ринку, адже такого не може бути, що за законом ГМ-сої немає, а фактично її десь 50%.
У зв’язку зі зростанням попиту від виробників товарів та очікуваним збільшенням площі, призначеної під сою у 2024 році на близько 25% у порівнянні з сезоном 2023, вже можна спостерігати недостачу в якісному та елітному насінні. Цю інформацію надала виконавча директорка Насіннєвої асоціації України, Сюзанна Григоренко, за даними AgroPortal.ua.
Постачальники насіннєвого матеріалу зауважують, що цього сезону спостерігається підвищений попит на насіння сої. За словами керівника відділу розвитку олійних культур в Україні з компанії Lidea Україна, Дмитра Нерода, весь наявний у компанії насіннєвий матеріал вже реалізовано.
За розрахунками компанії КАМ RAGT SEMENCES – UKRAINE, на цей момент забезпеченість насінням сої (сорти 1-3 репродукції) складає 70%.
Директорка з виробництва ТОВ «ЗААТБАУ ПРОБСТДОРФЕР УКРАЇНА», Іванна Скорик, підкреслює, що використання насіння низьких репродукцій може призвести до зниження потенціалу врожайності, попри збільшення загальних площ під культурою.
Нагадаємо, у 2023 році масштабні випробування генетично модифікованих сої та кукурудзи в Китаї показали “видатні” результати, інформує Міністерство сільського господарства та сільських справ КНР.
ГМО-культури допоможуть впоратися з наслідками зміни клімату – вчені
У Мінагрополітики пропонують оновити чинну систему державного регулювання в сфері поводження з ГМО.
Верховна Рада України на засіданні 23 серпня ухвалила в другому читанні і в цілому проєкт закону “Про державне регулювання генетичноінженерної діяльності та державний контроль за розміщенням на ринку генетично модифікованих організмів і продукції” (№5839).
В Україні підтримають виробників не ГМО сої.
Україна та Болгарія домовилися щодо деталей впровадження системи ліцензування експорту української агропродукції. Йдеться про насіння соняшнику, ріпаку, кукурудзи та пшениці.
Протягом минулого місяця Укрзалізниця встановила новий рекорд, перевізши 14 мільйонів тонн вантажів – найвищий показник з початку повномасштабної війни.
Під час другого міжнародного саміту “Зерно з України” (Grain From Ukraine) зібрали понад 136 мільйонів доларів для цієї гуманітарної ініціативи.
21 березня Кабінет міністрів затвердив постанову про продовження та необхідне фінансування ініціативи Grain from Ukraine. Буде закуплено додатково 125 тисяч тонн пшениці або кукурудзи, яка потім буде доставлена як гуманітарний вантаж у країни Африки.
Анна Лиса
Підписуйся на наш Telegram. Стеж за новинами у зручному форматі!