Вчені та фермери в Аргентині тестують генетично модифікований сорт пшениці, відомий як HB4. Вони використовують ген, взятий із соняшників. У разі успіху Аргентина може зберегти позицію одного з провідних світових експортерів пшениці.
Про це пише пресслужба Мінагрополітики в огляді світової преси.
Ген соняшнику корисний, оскільки квіти можуть добре рости в місцях із високою температурою та недостатньою кількістю води. Фермери в Аргентині хотіли б, щоб їхня пшениця росла так само, — йдеться у повідомленні.
Якщо тест HB4 пройде успішно, Аргентина може стати першим у світі виробником цього сорту пшениці. Вчені кажуть, що пшениця HB4 повинна давати на 20% більше врожаю, ніж традиційна пшениця в спекотних і сухих умовах.
Як зазначається, Аргентина стала першою країною, яка схвалила генетично модифіковану пшеницю для комерційного використання. Однак продукту ще немає на ринку.
Компанії, які підтримують HB4, кажуть, що наявність цього сорту пшениці може допомогти запобігти дефіциту їжі під час посухи та війни.
Нагадаємо, Аргентинська зернова біржа в Буенос-Айресі знизила прогноз урожаю соєвих бобів на 2021/22 МР до 42 млн т з 44 млн т раніше через нижчу врожайність і меншу площу посіву, ніж планувалося спочатку.
Також торік Аргентина завершила збирання пшениці з рекордним врожаєм.
Валерія Пепеля
Підписуйся на наш Telegram. Стеж за новинами у зручному форматі!