Ультрапастеризоване молоко містить стільки ж корисних речовин скільки і парне. Про це у своєму Facebook заявив український бізнесмен Олександр Деркач. На його думку, на звичайному ринку, заради продовження терміну зберігання, в «домашнє» молоко можуть додати соду чи інші хімічні добавки.
За словами бізнесмена, парне молоко не містить бактерій, вони до нього потрапляють вже зовні.
«Процес від доїння до псування молока, в залежності від температури, виду і концентрації бактерій, триває від двох до чотирьох днів. Молоко, яке ви купуєте «на базарі» або у «чистенькій бабусі», на другий або третій день після доїння вже кишить мільйонами бактерій. Будь-який виробник зацікавлений в тому, щоб максимально продовжити термін його зберігання. Тому хімічно просунута умовна «бабуся» може додати в нього трішки соди і левоміцетінчіка», – наголосив Деркач.
Та додав, що при ультрапастерізації в молоці зберігаються всі корисні речовини, натомість пригнічуються ті, що швидко псують продукт. Але після того, як відкрити упаковку, воно зіпсується з цією ж швидкістю, що і парне молоко.
«Метод ультрапастерізації полягає в нагріванні молока до температури 135-150 градусів протягом 2-4 секунд, з наступним різким охолодженням до 4-6 градусів. В результаті, в молоці знищуються всі суперечки і бактерії, і воно може зберігатися в асептичній 6-шарової картонній упаковці «тетрапак» поза холодильником, від 3 до 6 місяців. Залежно від якості вихідної сировини. Якщо його відкрити, воно скисне за 4-5 днів, як і будь-яка інша. Оскільки термічний вплив дуже короткий і молоко знаходиться під високим тиском, воно не встигає закипіти. У ньому зберігаються всі вихідні корисні речовини», – зауважив він.
А ось на думку експерта Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (ФАО) Андрія Ярмака, в тій же самій Італії, де і винайшли спосіб ультрапастерізації, зберігається тенденція збільшення вживання свіжого молока серед споживачів.
«В Італії, країні, де винайшли UHT, зараз його майже не вживають в їжу. Продається, переважно, молоко пастеризоване, з терміном придатності 4-5 днів», – додав фахівець ФАО.
Але відразу ж додав, що немає точної інформації, щодо точної кількості споживання свіжого молока в цій країні, мова йде лише про тенденцію.
Підписуйся на наш Telegram. Стеж за новинами у зручному форматі!