Про це повідомляє Seeds.
Середньостатистичний українець сьогодні споживає 95 кг картоплі в рік, тоді як європеєць – у середньому 140 кг. Такі дані навела директор Української асоціації виробників картоплі Оксана Руженкова.
Експерт визначила основні цьогорічні тенденції в галузі картоплярства:
- високі ціни;
- низька врожайність;
- згортання професійного картоплярства.
Ціна на картоплю в Україні у 2019 році вдвічі вища, ніж торік: оптова – 10–12 грн/кг, роздрібна – 17–20 грн/кг. Це зумовлено низькою врожайністю культури – і не лише в Україні, а й у Євросоюзі, який тепер змушений закуповувати картоплю в сусідніх країнах – Молдові й Україні.
Читайте: Картопляна майстерня: нові тренди на українському ринку картоплі
За словами Оксани Руженкової, в українських господарствах цьогоріч прогнозують низький урожай картоплі, оскільки погодні умови були несприятливі для її вирощування (значні перепади температур, унаслідок чого поширювалися хвороби культури, посуха в одних регіонах та надлишок опадів – в інших).
Landlord раніше повідомляв про те, що фермери Північно-Західної Європи у 2019 р. посадили рекордну кількість картоплі. Найбільший приріст порівняно із середнім 5-річним показником відзначено у Франції – на 13,8%. У Бельгії площі зросли на 10,6%, у Німеччині – на 9,3%, у Нідерландах – на 5,6%.
Підписуйся на наш Telegram. Стеж за новинами у зручному форматі!