Новини / Рослинництво     29 липня 2019 11:50

Українські картоплярі згортають бізнес: 3 основні тенденції на ринку картоплі

За останні три роки українські промислові плантації картоплі скоротилися з 70–80 до 20–26 тис. га. Одна із причин – зниження рівня споживання цієї продукції в країні, який нині в півтора разу менший, ніж у Європі.

Про це повідомляє Seeds.

Середньостатистичний українець сьогодні споживає 95 кг картоплі в рік, тоді як європеєць – у середньому 140 кг. Такі дані навела директор Української асоціації виробників картоплі Оксана Руженкова.

Експерт визначила основні цьогорічні тенденції в галузі картоплярства:

  • високі ціни;
  • низька врожайність;
  • згортання професійного картоплярства.

Ціна на картоплю в Україні у 2019 році вдвічі вища, ніж торік: оптова – 10–12 грн/кг, роздрібна – 17–20 грн/кг. Це зумовлено низькою врожайністю культури – і не лише в Україні, а й у Євросоюзі, який тепер змушений закуповувати картоплю в сусідніх країнах – Молдові й Україні.

Читайте: Картопляна майстерня: нові тренди на українському ринку картоплі

За словами Оксани Руженкової, в українських господарствах цьогоріч прогнозують низький урожай картоплі, оскільки погодні умови були несприятливі для її вирощування (значні перепади температур, унаслідок чого поширювалися хвороби культури, посуха в одних регіонах та надлишок опадів – в інших).

Landlord раніше повідомляв про те, що фермери Північно-Західної Європи у 2019 р. посадили рекордну кількість картоплі. Найбільший приріст порівняно із середнім 5-річним показником відзначено у Франції – на 13,8%. У Бельгії площі зросли на 10,6%, у Німеччині – на 9,3%, у Нідерландах – на 5,6%.

Новини за темою:  ЄС вводить обмеження на 30 українських продуктів: аграрії втратять мільйони євро
Сподобався цей матеріал?
Підтримайте його автора!

Читайте також