У 2020-2021 маркетинговому році українським аграріям вдалося різко наростити обсяги та розширити географію експорту цибулі ріпчастої. Всього було експортовано 34 100 тонн цибулі на суму $6,5 млн. Це найбільший обсяг експорту за останні вісім сезонів. Поте дев’ять років тому, Україна експортувала 54,3 тис. тонн цибулі.
Про це повідомляє EastFruit.
Вважати подібний результат експорту великим успіхом, швидше за все, не варто, переконаний економіст інвестиційного відділу FAO Андрій Ярмак.
“Весь попередній сезон ціна на цибулю в Україні залишалася на рекордно низькому рівні – близько 9 центів США за кг, при тому, що ціни в ЄС були значно вище. Середня експортна ціна минулого року була найнижчою за останні чотири роки. Це свідчить про неефективність експортних зусиль і низькі якісні параметри, адже українські овочівники як і раніше орієнтовані на вирощування сировини, а не готової продукції”, – пояснює Ярмак.
Якби виробництво цибулі в Україні від початку орієнтувалося на стандарти якості ЄС, а трейдери або виробники системно займалися експортним просуванням, то, на думку аналітика, експорт цілком міг би бути рекордним, а середня ціна на продукцію була б значно вищою. За його оцінками, Україні цілком під силу було експортувати в минулому сезоні понад 100 тис. тонн цибулі, що допомогло б наростити доходи аграріїв мінімум на 50%.
Певним позитивом можна назвати суттєве розширення географії експорту української цибулі. При цьому більша частина продукції була поставлена до країн Євросоюзу. Основні обсяги цибулі були експортовані в Румунію — понад 40% всього експорту.
Нагадаємо, раніше Landlord розповідав, що в Україні подорожчає цибуля.
Підписуйся на наш Telegram. Стеж за новинами у зручному форматі!