Україна займає 2-ге місце в рейтингу найбільших виробників продукції родини гарбузових, куди входять й гарбузи та кабачки. Поступається місцем Україна лише Китаю.
Вирощування гарбузів широко розповсюджене в Україні завдяки своїй невибагливості до обробки ґрунту та значній кормовій і харчовій важливості.
За даними Держслужби статистики, у 2020 році українським господарствам вдалось виробити близько 650 тис. т гарбузів, що на 9% нижче аналогічного показника минулого року.
“Зменшення обсягів виробництва відбулося як внаслідок скорочення посівних площ під даною культурою, так і зменшення врожайності. Варто зазначити, що гарбузи переважно вирощуються в господарствах населення. На промислові та фермерські господарства припадає лише 2% вирощених в Україні гарбузів”, — заявила аналітик УКАБ Світлана Литвин.
Читайте: Покупцям варто звикати до високих цін на продукти – глава Kraft Heinz
До того ж цьогоріч очікується кращий врожай гарбузів у порівнянні з тогорічним, в першу чергу внаслідок кращої врожайності.
Зовнішня торгівля гарбузами ж розвинена слабо. Імпортні відвантаження практично відсутні, а от експорті постачання хоча і зросли минулого року в 3,2 раза до 2 тис. т, але не перевищують 0,3% загального обсягу вироблених в Україні гарбузів.
Основними країнами-імпортерами українських гарбузів є: Великобританія (62% експортної виручки), Румунія (19%) та Молдова (4%).
Landlord раніше розповідав, що ціна на картоплю, що йде з України на експорт в п’ять разів дешевша, ніж в Україні.
Джерело: Український клуб аграрного бізнесу
Владислава Михайленко, Landlord
Підписуйся на наш Telegram. Стеж за новинами у зручному форматі!