Науковці розрахували точки беззбитковості врожайності сільськогосподарських культур — умови, за яких прибуток покриватиме усі витрати фермера на забезпечення вирощування сільськогосподарської продукції та дорівнюватиме нулю.
Про це йдеться у повідомленні ННЦ “Інститут аграрної економіки”.
У 2023 році точка беззбитковості за досягнення врожайності для:
- озимої пшениці становитиме 60,0 ц/га за ринкової вартості 1 т пшениці у 4,5 тис. грн (у розрахунках станом на 19 вересня цього року);
- кукурудзи на зерно — 67,5 ц за вартості 1 т у 4 тис. грн;
- соняшнику — 27,0 ц за вартості 1 т цієї агрокультури 10 тис. грн.
“За умов нижчої врожайності зазначених сільгоспкультур при понесених виробничих витратах вирощування цих видів агропродукції буде для фермера збитковим”, — застеріг завідувач відділу Інституту аграрної економіки, д.е.н. Олександр Захарчук.
Стеж за новинами у зручному форматі: Підписуйся на наш Twitter
За його словами, у складних умовах сьогодення для забезпечення подальшого беззбиткового виробництва фермерські господарства мають посилити режим ощадливого використання матеріальних ресурсів за одночасного запровадження інноваційних рішень та розумного менеджменту й планування.
Нагадаємо, 28 млн 769 тис. тонн зерна намолотили українські аграрії станом на кінець літа.
Цьогоріч якість пшениці за кількома важливими показниками гірша, ніж минулого року. Експортної пшениці вищих класів менше, до того ж саме вона важлива переробникам всередині країни.
Минулого тижня в Україні зібрано 27,3 млн тонн зернових. Полтавщина, Вінниччина та Одещина завершили збір врожаю ранніх зернових.
Україна цьогоріч очікує до 76,7 млн тонн урожаю, що на 5% більше показника 2022 року. Поліпшення прогнозу пов’язане зі сприятливими погодними умовами.
Валерія Пепеля
Підписуйся на наш Telegram. Стеж за новинами у зручному форматі!