Міжнародна організація по цукру (ISO) опублікувала листопадовий прогноз світового балансу по цукру на 2020/21 маркетинговий рік, в якому оцінка світового дефіциту цукру була збільшена до 3,5 млн тонн. Ще у серпні організація прогнозувала, що рівень дефіциту складе лише 0,7 млн тонн. Про це повідомляє інформаційне агентство Infoindustria.
Прогнозоване збільшення дефіциту цукру обумовлено більш низькими оцінками виробництва в країнах ЄС, Бразилії, а також у країнах Євразійського економічного союзу (Митний союз). Поточний рівень світового виробництва цукру становить 171,1 млн тонн, що на 3,4 млн тонн нижче попередньої оцінки. Своєю чергою оцінка світового споживання цукру збільшилася до 174,6 млн тонн на тлі відновлення споживання цукру в окремих країнах після COVID-19.
Нажаль, українські показники виробництва цукру наразі також перебувають у не найкращому стані. За даними асоціації «Укрцукор», станом на 1 грудня 2020 року заводами вироблено всього лише 880 тисяч тон цукру, тоді як раніше виробництво солодкого продукту вимірювалося мільйонами тонн.
Читайте: Як фермеру отримати більше 200 євро додаткового прибутку з гектара, вклавши удесятеро меншу суму
До речі, виробляють цукор нині лише 30 заводів, в той час як від 160 аналогічних підприємств залишилися тільки спогади, а площі посівів цукрових буряків скоротились на порядок.
Причина ситуації в тому, що довгий час в Україні панувала думка про об’єктивність процесу кількаразового скорочення цукрової галузі – тростинний цукор дешевший і буряковий просто не може із ним конкурувати. Але, якщо це було правильним 5-10 років тому, це не означає, що так буде завжди і поточний світовий дефіцит солодкого продукту є тому підтвердженням.
Нагадаємо, раніше Landlord повідомляв про те, що збір соняшнику в Україні цього року впав у порівнянні з попереднім сезоном на 1,4 млн тонн.
Підписуйся на наш Telegram. Стеж за новинами у зручному форматі!