У 2020 році середня рентабельність агровиробництва в Україні склала 17,4%, що значно перевищує показник минулого року (11,8%), але поступається рентабельності-2018 – 22,8%. Про це повідомив директор Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки» академік НААН Юрій Лупенко.
Рівень рентабельності виробництва продукції рослинництва збільшився з 14,2% у 2019 році до 22,3% торік. При цьому тваринництво, яке у 2019 році спрацювало на межі збитковості (0,1 %), у 2020 році стало збитковим – рівень рентабельності склав -4,7%.
Рекордний рівень рентабельності у минулому році був при вирощуванні гречки – показник склав біля 63%.
Також високою у 2020 році була рентабельність виробництва наступних культур:
- баштанні – 45,4%;
- овес – 43,7%;
- ягоди – 41,6%;
- жито – 41,3%;
- соя – 37,5%;
- пшениця – 33%;
- соняшник – 29%.
Читайте: Прибутки сільгосппідприємств у 2020 році зросли до 58,4 млрд грн
При цьому, меншою за показник 2019 року стала рентабельність вирощування кукурудзи на зерно – 12,8% (проти 17,8% у 2019 році), проса – 4,2 % (20,2%), картоплі – 1,7% (15,4%), овочів відкритого ґрунту – 2,2% (7%). А виробництво гороху, сорго, овочів закритого ґрунту стало взагалі збитковим.
Зростання рівня рентабельності відбулося переважно за рахунок зростання цін на продукцію більшості сільськогосподарських культур. Наприклад, ціни на гречку торік зросли на 53,7%, продукцію баштанних продовольчих культур – на 50,1 %, пшеницю – на 24,4%. Водночас по окремих культурах навіть значне зростання цін, не змогло забезпечити подолання збитковості, підсумував Юрій Лупенко.
Нагадаємо, раніше Landlord повідомляв про те, що тваринники застерігають від збільшення квоти на імпорт свинини з ЄС.
Підписуйся на наш Telegram. Стеж за новинами у зручному форматі!